Gadget

26_prevstill_420
Forrás: -
Kicsi, nagy, Android, iPad, Windows 8

Milyen táblagépet válasszunk?

Kellene már egy tablet, de nem tudja, hogy a sok közül melyiket vegye meg? Segítünk megtalálni azt, amelyikkel a legjobban jár.


 

 

Idén már több táblagép talál majd gazdára, mint pc, a piackutató cégek előrejelzése szerint. Mi okozza ezt az elképesztő méretű előretörést? A válasz egyszerű: sokaknak egyáltalán nincs szüksége az asztali és noteszgépek összes szolgáltatására, a pc-használattal járó macerára. Csak egy könnyen hordozható kütyüre vágynak, amellyel netezhetnek, intézhetik a levelezésüket, e-könyveket olvashatnak, filmet nézhetnek. Amelynek pofonegyszerű a használata, üzembe állításához nem kell többéves informatikai tapasztalat. De azok közül is egyre többen választanak maguknak tabletet második vagy harmadik gépnek, akik egyébként nem tudnak meglenni pc nélkül.

Az iPad sikere láttán valóságos tabletcunami zúdult a világra: mindenki részesedni szeretne a nagy üzletből. Az ismert pc- és mobilgyártók mellett egy rakás ismeretlen cég rukkolt elő táblagéppel, így nehéz eligazodni a hatalmas kínálatban. Ha tehát eldöntötte, hogy tablet nélkül nem tudja már elképzelni az életét, alábbi útmutatónk segítségére lesz az igényeinek leginkább megfelelő modell megtalálásában.

 


 

 

Melyik mobil oprendszer?

Leendő tabletünk kiválasztásának meghatározó momentuma, hogy melyik operációs rendszer mellett tesszük le a voksunkat. Jelenleg a piac kétpólusú: az Apple iOS és a Google Android uralja. Előbbi a jelenleg legnépszerűbb tabletplatform. Rendkívül egyszerűen kezelhető, de kevésbé testre szabható, viszont app-választéka a legnagyobb. Ráadásul ezek az alkalmazások ellenőrzöttek, ami nagyobb biztonságot és zökkenőmentes működést jelent. Ugyanakkor az iOS egyenlő az iPaddel, ami pár modellre határolja be a választékot, és mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlnunk a pénztárnál.

Ezzel szemben az Android, különösen annak legújabb változata jobban az igényeinkhez igazítható, és rengeteg gyártó modellje, kivitele, mérete és árkategóriája közül válogathatunk. Viszont ahány gyártó, annyiféle Androiddal fogunk találkozni, sok készüléken régebbi verzió fut, így nem kapjuk minden tabletnél ugyanazt a színvonalat sem szoftverben, sem hardverben. A nagy elektronikai áruházak bemutató polcain megtapasztalhatjuk ezt: a neves gyártók vékony, pehelykönnyű, ragyogó kijelzőjű tabletei mellett ott sorakoznak a gagyi műanyag házba szerelt, súlyzóként is használható noname szörnyetegek.

Megemlítjük a lehetőségek között a Windowst. Óriási előnye, hogy futtatja az elterjedt üzleti, irodai alkalmazásokat. Így ha munkánkhoz minden körülmények között szükségünk van például az Office-ra, a tabletpiacon új kihívónak számító Microsoft rendszere a legjobb választás.

 

Kicsi vagy nagy?

Kétféle általános méretkategóriába – hét- és tízhüvelykesbe – sorolják a tableteket, ami persze nem jelenti azt, hogy minden gyártó pontosan ekkora képernyőjű modelleket dob piacra. A kisebb táblagépek olcsóbbak, könnyebbek, zsebben is elférnek, s kiválóan használhatók olvasásra, internetezésre. A 10 hüvelykes modelleken kényelmesebben gépelhetünk be szövegeket és kezelhetjük az e-maileket, jobban áttekinthetők a weboldalak, teljes pompájukban élvezhetők a filmek, ráadásul jóval kevesebbet nyomnak, mint egy noteszgép. (De a huzamosabb használathoz mindenképpen jól jön egy állvány… – a szerk.)

Alapvetően fontos az LCD képpontszáma olvasásnál és böngészésnél. A 10 hüvelykes kategóriában a legélesebb képet a 2560×1600 képpontos kijelzővel ellátott Google Nexus 10-en élvezhetjük. Alig marad el tőle az iPad 4 a maga 2048×1536 képpontjával. Androidos modellből mindenképpen olyat válasszunk, amelynek felbontása legalább 1280×800 képpont.

A 7 hüvelykesek között az 1024×768-as felbontás (iPad mini) már megfelelőnek számít.

Ha a tabletet főként utazás közben szeretnénk használni, héthüvelykes modellt válasszunk, de ha inkább otthon vagy az irodában lesz rá szükségünk, jobban járunk egy tízhüvelykessel.

 

Tárméret és mobilkapcsolat

A beépített memória mérete határozza meg, hogy mennyi app, videó, zene, fotó, e-könyv fér el a tabletünkön. Minél nagyobb, annál jobb, de a nagy tárhely alaposan megnöveli az árat. Ha tehát időnk nagy részében wifi-n érjük el az internetet, érdemes megfontolni a médiaállományok felhőben való tárolását. Azt is meg kell fontolni, hogy az állandó kapcsolathoz kell-e mobilinternet. (Ennek kiválasztása szintén művészet. – a szerk.)

A Microsoft is betáblázta magát

Úgy tűnik, kicsit elkésett. A ringben már rég az Apple szabványt teremtő iPadjei és az androidos csúcstabletek vívják a döntőt. A tabletbajnokság nevezési díja óriási, de a Microsoft letette az asztalra.

A Windows 8 tavaly őszi megjelenésére időzítették a Surface nevű, Windows 8 RT-t futtató olcsóbbik táblagép debütálását. Itt láthattuk a „csempés” kezelőfelületet érintőképernyőn, mondhatni a természetes közegében. Sajnos a Surface-re a kötelező Microsoft Office-on kívül alig volt kapásból jól használható alkalmazás és játék. A tesztelők nem igazán szerették a „billentyűzetét” sem: a Surface nem karcolta meg a közép- és alsó kategóriás tabletek tengerének felszínét. Úgyhogy az idei TechEd fejlesztői konferencia résztvevői már 100 dollárért megvehettek egyet.

Május végén viszont megjelent a Surface Pro, 10,6 hüvelykes, full hd képernyővel, full Windows 8-cal, Intel i5 (kétmagos, magonként kétszálas) processzorral, nem fóliás billentyűzettel. Valójában a Surface Pro a most gyarapodó „transformer laptop” vonulatba illeszkedik. Az ára alapján mindenképpen…

A húzás logikus. A „transformer laptop” szegmens messze nem olyan zsúfolt, mint a lassan telítettnek mondható tabletpiac. Továbbá ősz óta a (főleg az üzleti) felhasználók fanyalgásának hatására a Microsoft kidolgozta a kikapcsolható „csempéket”, és visszahozta a Start Menüt, amelyeket most nyáron a Windows 8.1 frissítésben ad majd át – nyilván a Surface Pro használóinak is.

Lesz 7–8 hüvelykes Surface Mini is. A következő évben 25 millió Surface eladását tervezi a Microsoft. (KM)