Gadget

tudós
Forrás: Geeky Gadgets

Mégis lesz hajlékony telefon?

Koreai tudósok rájöttek, hogyan lehet rugalmas, mégis biztonságosan működő lithium-ion akkumulátorokat pakolni a – talán nem is olyan távoli - jövő okostelefonjaiba.

Amikor a Samsung évekkel ezelőtt bejelentette, hogy elkészült a hajlékony kijelző koncepciójával – mára egyébként már tömeggyártásba is került a termék -, a hozzáértő szakik elkezdtek játszani a hajlítható mobilkészülékek gondolatával, de végül is ebből az elképzelésből a mai napig nem lett semmi. Mert kijelzőt még csak-csak, viszont mondjuk egy lithium-ion akkumulátort, amely éppen olyan fontos eleme egy okostelefonnak, már kissé bajosabb hajlítgatni anélkül, hogy kár keletkezne az eszközben vagy használójában. Na, ezt az akadályt gyűrték most le koreai tudósok, akik arra jutottak, hogy mégiscsak ki lehet fejleszteni a hajlékony akkumulátort.


Ehhez a felismeréshez az kellett, hogy a dél-koreai Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban kutakodó tudósok az alakváltó és folyékony polimer elektrolitokkal folytatott kísérletezés során felismerjék: felfedezésük hasznosítható az akkumulátortechnológiában is. Úgy vélik, hogy lehetne olyan akkumulátorokat készíteni, melyek rugalmasak, de mégis biztonságosak – sőt, biztonságosabbak, mint a manapság használatban lévők.

Az egyik helyi lap, a Korean Joongang Daily idézte is a kutatók tanulmányát. A cikkben leírtak szerint a jelenleg használt, szögletes akkumulátorokban a folyékony elektrolitokat elválasztó film hő hatására megolvadhat, melynek következtében fennáll a veszélye, hogy a pozitív és negatív összetevők keverednek egymással, ami akár robbanáshoz is vezethet. Ugyanakkor az újonnan kifejlesztendő flexibilis akkukban szilárd anyagokat használnának, melyeknek sokkal nagyobb a stabilitásuk, így a fenti veszély kizárható. Az ilyen akkumulátorok előállításához szükséges gyártástechnika állítólag gyorsabb is volna a jelenlegi módszereknél.

Azt, hogy mikor gördülnek le az első rugalmas akkuk a szalagsorról, még megtippelni sem mernénk, mindenesetre az valószínűsíthető, hogy a jövőben semmi akadálya nem lesz a hajlékony mobileszközök elterjedésének.