Gadget

10_wordpress_com_420px
Forrás: -

Kütyük nélkül?

Habár vannak készülékek, amelyekkel még igen óvatosan bánnak a hazai felhasználók, ám az jól látszik, hogy bizonyos kütyük nélkül már most sem tudunk meglenni.

Néhány évvel ezelőtt még a manapság igen népszerű okostelefonokkal is úgy volt a magyar, hogy: jónak jó, de mire használja azt a rengeteg funkciót meg alkalmazást? Mára viszont lassan már el sem tudjuk képzelni mindennapjainkat a smartphone-ok nélkül, s jelenleg az „újhullámos” táblagépekhez állnak úgy a felhasználók, mint egykoron az okostelefonokhoz. Óvatosan bánnak velük, ezért a kutatócégek nem is igen tudnak trendeket megállapítani, hogy legalább valamilyen prognózist tudjanak mondani az újszerű készülékek népszerűségét és elterjedtségét illetően. De nem lehetetlen a dolog, erről a KutatóCentrum napokban ismertetett felmérése tett tanúbizonyságot.


Nyilván nem trendeket vizsgált, viszont azt azért meg tudta állapítani a számítástechnikai és mobileszközök használatáról beszámoló E-Tech Report, hogy kis túlzással már most okostelefon-függők vagyunk. Ehhez augusztusban összesen 2214 aktív internetezőt kérdezett meg a cég a 18–54 éves korosztályból, s arra jutott, hogy a felmérésben résztvevők közül már minden harmadiknak van okostelefonja, vagy legalábbis olyan mobilja, amelyet felhasználója okostelefonos funkciókkal vértezett fel. A felmérés szerint ráadásul a megkérdezettek közel harmada szeretne majd a közeljövőben okostelefonra szert tenni, úgyhogy ennek a felhasználói szegmensnek további, dinamikus bővülésére lehet számítani.

„Napjainkban a technikai eszközök soha nem látott módon fejlődnek és újulnak meg. Mint a fenti adatokból is kitűnik, használatuk is szinte napról napra változik, s ami tegnap még trendinek számított, mára elavult. A piaci szereplők részéről is felmerült már az igény arra, hogy követni tudják ezeket a változásokat, ezért indítottuk el az E-Tech Reportot, mely a tervek szerint évente méri fel a számítástechnikai és mobileszközök használatát” – mondta el Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projektmenedzsere. A szakember szerint az elkövetkezendő években már a trendeket is vizsgálni tudják, így még több érdekességre derülhet fény a jövőben. „Jelenleg például a tableteket csupán a megkérdezettek egy százaléka használja, sőt sokan nem is nagyon tudják még hova tenni: a használatukra vonatkozó állításokról 30-40 százaléknak nem volt véleménye. Ezzel szemben a néhány éve még szintén ritkaságszámba menő okostelefonról ma már az emberek ötöde azt állítja, hogy nem lehet nélküle élni” – tette hozzá a KutatóCentrum szakértője.

Az E-Tech Report többek között vizsgálja a telefonok, pc-k, laptopok, netbookok, notebookok, tabletek, e-readerek, játékkonzolok és hordozható zenelejátszók használatának gyakoriságát, a rajtuk végzett tevékenységeket, a preferált márkahasználatot, a vásárlási terveket, az eszközök iránti attitűdöt, valamint a kereszthasználatot.