Gadget

27_forma1_420
Forrás: -
Egy app nem app

Kis képernyős Forma–1

Ha Ön nem lelkes rajongó, de szívesen megnézi a futamokat, ugyanakkor még a szezon végén sem tudja megmondani, hogy melyik pilóta melyik csapathoz igazolt, pláne nem emlékszik korábbi eredményeikre – akkor ne hagyja ki a témához kapcsolódó iPhone-alkalmazásokat.


 

 

A bőséges választékból az általunk ítélt legjobb magyar és angol nyelvű programot mutatjuk be részletesen. Csak magyarul tudóknak tökéletes választás lehet az ingyenes Forma 1 Vodafone. Hozza a kötelező funkciókat: megtalálható benne a pályák térképe, a versenyzők és csapatok eddigi pályafutása és története, rövid szabályismertető, képgaléria, a szezon eddigi versenyeinek eredményei (beleértve a szabadedzéseket és az időmérőt is). Módjával még híreket is kapunk.

Mindez már elég lehet ahhoz, hogy ne kelljen hallgatnunk a társaságban, ha a Forma–1 kerül szóba, vagy ha meg akarjuk nézni, ki nyerte a legutóbbi Bahreini Nagydíjat. Jól áttekinthető a felülete is, többnyire működik az átjárás az egyes területek között (versenyekről pilótákra, pilótáktól csapatokra – visszafelé már nem mindig). Részletes statisztikákra azért ne számítsunk, és tapasztalataink szerint a versenyhétvégén is viszonylag lassan frissül a táblázat.

Van másik

Magyarul

m1f1 (kiadó: Magyar Televízió): a futamok hazai közvetítőjének ingyenes appjában viszonylag kevés a  szöveges információ, nincs is túl logikusan rendezve. Van videotár (április elején egyetlen videóval), helyettük reklámokkal is szórakoztat.

Nemzeti Sport Online F1 (kiadó: Nemzeti Sport): az App Store-ban található leírásból számunkra nem derült ki, hogy miért érné meg a 89 centes árat – hacsak valaki nem gerjed az élő szöveges közvetítésre.

 

Angolul

F1 2013 Live 24: ingyenes, de ha meg akarunk szabadulni a hirdetésektől, 1,79 eurót kell leperkálnunk. Élő, szöveges kommentár az edzésekről is, némi általános információ és naponta három-négy friss hír.

Formula1 2013: a történelmi adatokban emelkedik a vetélytársak fölé: az 1950-es kezdetekig vissza lehet nézni az egyes évadok versenyeit és győzteseit. A „Hall of Fame” szekcióban pedig az elmúlt évek-évtizedek nagy neveiről találhatunk adatokat.

 

Hardcore fanatikusoknak találták ki az F1 2013 Timing App-ot – ennek megfelelően a teljes verzió 30 euróba kerül. (Az ingyenes változat csak felvillantja a lehetőségeket.) Itt aztán búvárkodhat az ember az információkban. Az edzések és futamok alatt folyamatosan, élőben ömlik az összes versenyző összes rész- és körideje, az egyes pilóták közötti különbségek, az éppen használt gumik, a boxutca-kiállások, de még a versenybíróság közleményei is. Mindezek megjeleníthetők táblázatos formában, de akár a pálya háromdimenziós vetületi térképén is, ahol pontosan nyomon követhetjük, ki éppen hol jár. Emiatt érdemes iPaden nézni. Kiválaszthatunk egy versenyzőt, hogy őt kövessük körbe a pályán, vagy lehorgonyozhatunk bármelyik kanyarnál, hogy ott nézzük az actiont.