Gadget

HTC
Forrás: Android Community

HTC: új telefon, új tablet, négy mag

Vadonatúj készülékekkel szeretne visszavágni a konkurenseknek a tajvani óriás, amely éppen a „négymagosok táborában" igyekszik sátrat verni.

Már-már közhely, de tényleg baromi gyorsan fejlődik a mobilpiac. Cirka másfél évvel ezelőtt, a 2011-es barcelonai Mobil Világkongresszuson látott technológiai vívmányok láttán csak úgy ujjongott örömében a szakmai sajtó színe java, hogy az akkor csúcsmodellnek számító 1-1,2 GHz-es okostelefonjaikat hamarosan kétmagosra cserélhetik. Valamikor pedig majd négymagosra, hiszen ekkor már a nagyobb chipgyártók, a Texas Instruments, az NVIDIA és a mobilos processzorok koronázatlan királyaként kiállító Qualcomm is megszellőztette, milyen lesz az, amikor brutálisan gyors négymagos chipsetekkel felvértezve érkeznek majd az okostelefonok és tabletek. Szóval másfél év kellett ahhoz, hogy az egymagosok után a dual core-os mobilkészülékeket is kinőjük. Mára a nagyobb gyártók többen is rendelkeznek remek négymagos készülékekkel, s úgy néz ki, a tajvani HTC is ebbe az irányba szeretne továbblépni.

Kellene már egy tuti tablet.     (forrás: Geeky Gadgets)
Kellene már egy tuti tablet. (forrás: Geeky Gadgets)

Mint azzal egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, az ázsiai cég úgy egyébiránt nem áll túl fényesen a mobilpiacon. Piackutatók szerint az év második felében az egyébként is csökkenőben lévő eladások tovább redukálódnak, s nem is látnak esélyt a javulásra egészen a jövő évig. Persze ez nem szentírás, s a HTC is láthatóan próbál mindent megtenni azért, hogy visszakapaszkodjon az okostelefon-piac csúcsára, a táblagépek piacán pedig az eddigi kudarcokat feledtesse– mert lássuk be, egyetlen HTC tablet sem rengette még meg ezt a szegmenst.

A HTC helyzetén persze néhány, még a karácsonyi nagybevásárlás előtt piacra dobott ütős készülék sokat javíthatna, s úgy fest, hogy erre mutatkozik is némi sansz a vállalat részéről, hiszen a tajvaniak egy vadiúj táblagép és okostelefon készültéről szivárogtattak ki infókat a napokban. Ami a telefont illeti, állítólag „Evitare” kódnéven fut a fejlesztés, melynek  épp aktuális fázisáról a PocketNow csípett el információkat. A külföldi kollégák szerint ez a HTC One X egy következő változata, vagy pedig egy teljesen új széria kezdete lehet, mindenesetre annyi biztosnak tűnik, hogy egy négymagos 1.7GHz-es NVIDIA Tegra 3 processzor teljesít benne szolgálatot, a kijelzője pedig 1280×720 pixeles, és nem mellesleg nagyfelbontású. Habár a várható megjelenésről semmit nem tudni, mindenesetre a készülék igen versenyképesnek tűnik a jelenlegi mezőnnyel.

A táblagépek piacán is javítani igyekszik pozícióján a vállalat, hiszen szintén a napokban szivárgott ki, hogy egy négymagos tableten munkálkodnak. A 10,1 hüvelykes androidos készülék „Vertex HD” néven vált ismertté, amiből bizonyos következtetéseket le lehet vonni a tablet kijelzőjét illetően, viszont a pontos felbontásról egyelőre fogalmunk sincs. Viszont úgy tudni, ebben a készülékben is az NVIDIA technológiája teljesít szolgálatot, ezúttal egy négymagos 1.3 GHz-es Tegra 3 processzor formájában. Úgy tudni, a készülék előlapi kamerája 1,3 megapixeles lesz, a hátlapon lévő pedig két megapixeles.

A készülékek megjelenéséről nincsen információnk, viszont van egy jó tippünk. Amennyiben tényleg szeretne javítani pozícióin a tajvani cég, akkor az újdonságokat még az ősz folyamán piacra dobja. Ha a telefon nem is fog, viszont a tabletnek mindenképp meg kellene jelennie a második félévben, hogy versenyképes legyen a konkurensek termékeivel (például Microsoft Surface és az új Kindle Fire), amelyek egész biztos, hogy az ősz folyamán startolnak. Lesz tehát még itt izgalom…