Gadget

HTC WP8
Forrás: HTC

Még egy kis Windows Phone

Esőből alig, okostelefonból viszont rendesen kijutott már szeptemberben. Ezúttal a Microsoft új mobil operációs rendszerét támogató készülékekhez kerülhettünk közelebb.

Nem győzzük kapkodni a fejünket, annyi impulzus ért minket itt a kütyük világban az első „emberes” hónapban. Alig hogy feleszméltünk a berlini IFA újdonságaiból, rögtön olyan iparági óriások terítették lapjaikat, mint a Nokia, az Apple, vagy az a Microsoft, amely most készül learatni új operációs rendszerének babérjait, hiszen e hónapban mutatták be az első olyan készülékeket, melyek a redmondi vállalat új mobil platformját futtatják.

A Nokia már korábban hozta a kötelezőt, ezúttal pedig a szintén Windows Phone „szimpatizáns” HTC mutatta be a Microsoft új oprendszerével kompatibilis készülékeit, melyeket Windows Phone 8X és 8S néven álmodott meg a tajvani gyártó. Egyébként nem biztos, hogy itt most a készülék a lényeg, sokkal inkább az új operációs rendszerek, meg a köréjük fölépülő ökoszisztéma, viszont azért valahol mégis csak fontos a „vas”, szóval időzzünk el egy kicsit a telefonoknál. (Ha nem veszik zokon, inkább az előbbinél, mert a kicsit gagyira sikeredett 8S szerintem ezt az olvasótábort úgysem érdekli.)

Szerkesztőnknek a kék tetszett, de a 8X egyébként fekete, piros és sárga színekben is kapható lesz.      (forrás: HTC)
Szerkesztőnknek a kék tetszett, de a 8X egyébként fekete, piros és sárga színekben is kapható lesz. (forrás: HTC)

Szóval a mindössze 130 grammos, 132,35x66,2x10,12 milliméteres 8X egy 4,3 hüvelykes kijelzőt kapott, ami 720p felbontásra képes. A Gorilla Glass borítású, Super LCD2 panel 341 ppi pixelsűrűségű, ami azért vicces, mert ez még az Apple híres Retina Display-énél is jobb, igaz, alig 5 százalékkal. Az okostelefonban egy Qualcomm Snapdragon S4 processzor duruzsol, két 1,5 GHz-es maggal. Az új operációs rendszer problémamentes futtatásáról 1 gigabájt RAM gondoskodik, adataink mentésére pedig egy 16 gigabájtos háttértár áll a rendelkezésünkre. Szinte már említeni sem kell, alapkövetelmény a wifi, bluetooth kompatibilitás, az viszont új, hogy a készülék legalább már kées az nfc kapcsolatra is, amit például az új iPhone-nal hiába is próbálgatnánk. Ugyanakkor a nano SIM őrülettől sem kell különösebben tartanunk, hiszen a 8X, de gagyi kistesója is még a micro SIM technológiát részesíti előnyben.

Akkor most jöjjön a multimédia. A készülék 8 megapixeles, autofókuszos, LED-vakus kamerát kapott, ami f/2.0 rekeszértékkel és 28 milliméteres fix fókusztávolságú lencsékkel rendelkezik. A kamera segítségével akár 1080p – azaz hd - felbontású videókat is készíthetünk, a kitűnő képminőséghez szükséges beállításokat a dedikált HTC ImageChip és a Windows Phone-os készülékeknél kötelezővé tett exponálógomb teszi könnyebbé. Az előlapi kamera 2,1 megapixeles, ami a pixelek tekintetében ugyan nem tűnik eget rengetőnek, viszont egy olyan, nagy látószöggel bíró lencséről van szó, amely akár 4 ember együttes megörökítésére is alkalmas, mindemellett támogatja az 1080p videofelvételt is. Az egyedi hangzásról a HTC saját zenei modulja, a Beats Audio gondoskodik.

Néhány szó a 8S-ről. A kistesó 120,5x63x10,28 milliméteres, méreteiből kifolyólag pedig könnyebb is, mint a 8X, csak 113 gramm. A felbontással is spóroltak, itt már szó sincs hd-ról, mindössze egy wvga kijelzőről van szó, amiből méretéből kifolyólag (4 hüvelyk) akár sokkal többet is kihozhattak volna. A készülék processzora 1 GHz-es csak, s feleannyi RAM-ot pakoltak bele, mint az X8-ba, illetve a rendelkezésre álló tárhelyből is negyedannyi áll rendelkezésünkre a nagytesóéhoz képest, de ebből az okostelefonból az nfc chipet is kispórolták. Viszont legalább lehet microSD-vel bővíteni. A 8S kamerája 5 megapixeles, amely 720p-s videók készítésére képes.

A Windows Phone 8X és 8S 2012 novemberétől lesz elérhető, 50 ország több mint 150 mobilszolgáltatójának kínálatában. Magyarországon várhatóan november közepétől kerülnek forgalomba.