Gadget

Project Glass
Forrás: ubergizmo.com

Végre kapható a Google Glass!

Lejárt a találgatások ideje az internetes óriás okosszemüvegével kapcsolatban: a Google Glass e hét közepétől kereskedelmi forgalomba került – egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Épp a napokban írtunk arról, milyen jó, hogy a Google Explorer programja révén már a golfozók is azon kevesek közé tartozhatnak, akik felhelyezhetnek az orrnyergükre egy Google Glass-t, erre tessék, egy napja sincs, hogy piacra dobták az USA-ban a terméket. Mostantól mindenki, aki amerikai állampolgár és épp van fölös 1500 dollárja, az vehet egyet magának a Google szuperszemüvegéből.

Az ár szuper, és cserébe az az érzés is szuper lehet, hogy az ember tenyeréből lényegében a szeme elé „költözik” egy okostelefon, amit hangvezérléssel utasítgathat. Csakhogy mint azt külföldi forrásokból megtudtuk, a szerkezet a belepakolt „vas” alapján töredékét éri csak annak az árnak, amit az internetes cég elkér érte. Szakértők szerint 150 dollár körüli összegből ki lehet hozni a készüléket. Természetesen nem is a hardverben, hanem a szoftverben van az igazi érték, ami a tesztelőknek és az Explorer programnak hála, állítólag már egész jól működik – nyilván, különben nem dobták volna piacra. Bárhogy is legyen, tény, hogy ez még egy igen csak kezdetleges, mondhatni béta fázisú készülék. Szoftvere még rengeteg frissítésre szorul, a hardver pedig még sok hibával küszködik, például azzal, hogy nagyon gyorsan lemerül.

Én azért személy szerint örülök annak, hogy az amerikaiakon „tesztelik” a terméket, s bízom benne, hogy Magyarországra már olyan okosszemüvegek érkeznek majd, amelyek valóban megérik azt a 300 ezer forint körüli összeget, amit várhatóan elkérnek majd a készülékért.  Az biztos, hogy nem éveket kell majd erre várni, hisz bár a Google ötlete volt, azért a riválisok is szépen haladnak saját okosszemüveges fejlesztéseikkel. Az egyik legnagyobb vetélytárs, a Samsung Gear Glass néven emlegetett termékének a bemutatója iparági értesülések szerint szeptemberre, a berlini IFA kiállításon várható.