Gadget

Panasonic Toughbook CF-H2
Forrás: thetechjournal.com

Furcsa japán tablet

Kinézetében egyáltalán nem hasonlít egy átlagos tabletre, funkcionalitásának néhány elemét tekintve viszont még az iPad-et is lazán übereli. A Panasonic üdvöskéjét üthetjük, vághatjuk, s akár még extrém hőmérsékletnek is kitehetjük, a készülék szinte mindent kibír.

 

Már a Panasonic is belekóstolt a tablet-bizniszbe, viszont a gyártók többségével ellentétben a japán cég nem a hardveres meg a szoftveres összetevőkkel igyekszik villogni, hanem –mint azt a gyártó laptopjainál is tapasztalhattuk – a strapabíróságra és a megbízhatóságra helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően, a japánok egy olyan speciális táblagép érkezését jelentették be, amely szinte mindenféle külső hatásnak ellenáll, de még az extrém hőmérsékleti viszonyok sem fognak ki rajta.

Szinte mindent kibír az új Toughbook.     (forrás: The Tech Journal)
Szinte mindent kibír az új Toughbook. (forrás: The Tech Journal)
A Toughbook szériát bővítő CF-H2 típusjelzésű tablet 10,1 hüvelykes, 1024x768 pixeles felbontású monitorral lett ellátva, ami rezisztív érintőpaneles, és kezeli az ujjal vagy stylusszal való bevitelt is, valamint kikapcsolható LED-es háttérvilágítása is van. A gép memóriája legfeljebb 8 GB lehet, processzora 1,7 GHz-es órajelű Intel Core i5-2557M vPro, háttértárként pedig 320 GB-os méretű, 7200 rpm-es fordulatszámú merevlemez, vagy 128 GB-os SSD kerülhet bele. Van benne IEEE 802.11b/g/n szabványokat kezelő Wi-Fi kártya, 2.1-es Bluetooth, és opcionálisan 3G, de ősztől akár 4G modem is rendelhető hozzá.

Ami a további tartozékokat illeti, a kütyü webkamerája 2 megapixeles, biztonsági funkcióit pedig egy ujjlenyomat-olvasó fokozza, de például GPS vevő és RFID olvasó is van a készülékben, melynek akkumulátora kb. 6 és fél órán keresztül bírja szuflával, viszont azt működésközben is kicserélhetjük, mivel kettőt is adnak a tablethez.

Utoljára hagytuk a biztonságot: a vasat fedő magnézium burkolatra még egy műanyag bevonatot is ráhúztak, hogy a tablet azt is kibírja, ha közel 2 méter magasból ejtjük a földre. Kitehetjük extrém időjárási körülményeknek is, mivel a gyártó garantálja, hogy a készülék -28,8 és +60 Celsius-fok hőmérsékleten is hibátlanul működik.

Természetesen az izmos hardveres összetevők és az extra strapabíróság nincsenek ingyen: annak ellenére, hogy a készülék nem túl méretes, ára 3450 dollárnál kezdődik.