Gadget

Padfone
Forrás: Pocketlint

Érdemes Tajvanra figyelni

Több tucat táblapécéről hull le a lepel a kedden startoló, s egészen szombatig tartó tajvani Computex kiállításon. Az egyik legnagyobb ázsiai szórakoztató elektronikai rendezvényre iPad-verő készülékekkel, és „pc-temető” eladásokkal készülnek a gyártók.

 

 Jócskán ötven fölött lesz azoknak az új táblagépeknek a száma, melyeket megcsodálhatunk a május 31-én nyitó, s egészen június 4-ig zajló Computex kiállításon. A Tajpejben, Tajvan fővárosában megrendezett esemény azért is fontos, mert itt dőlhet el, hogy vajon látunk-e még az idén egy (vagy több), az iPad-del valóban versenyképes terméket, vagy pedig – ahogy azt a legtöbb elemző sejti -, 2011-ben is az Apple fogja learatni a tablet-piac babérjait.

Egyszerre két operációs rendszer futtatására képes.     (forrás: Engadget)
Egyszerre két operációs rendszer futtatására képes. (forrás: Engadget)

Lesz minden, mint a búcsúban

Ami a kiállítókat illeti, nincs hiány az ígéretekből. A ViewSonic termékmenedzsere, Kai Wang elmondta, hogy míg az iPad egyértelműen a felhasználói élményre, a felhasználók szórakoztatására van kiélezve, a Comutex-en bemutatkozó tabletek funkciói ettől már jóval többet nyújtanak. És bár eddig az Apple stratégiája látszik igazolódni, a tajpeji kiállítás egyik legígéretesebb terméke a ViewSonic ViewPad 10Pro valóban rengeteg újítást hoz a megszokott sémákra épülő tabletekhez képest. Már csak azért is, mivel a készülék egyedülálló módon, két operációs rendszer egyidejű futtatására képes. A ViewSonic célja ezzel az volt, hogy a laptopok és netbookok használói könnyebben tudjanak váltani a táblagépekre.

A szintén tajvani Shuttle Inc. menedzsere, David Chen szerint kell, hogy legyen hely az Apple mellett más gyártóknak is a tablet-piacon. „Igaz, hogy az iPad nagyon népszerű, de az lehetetlen, hogy az Apple uralja az egész piacot” – tette hozzá Chen, akinek cége egy mindössze 200 dolláros tablettel, a Shuttle V08-cal készül revánsot venni az iPad-en.

A tajvani mezőnyt erősíti továbbá az Acer és az Asus is. Utóbbi gyártótól igazi újdonságok várhatók. Például a Padfone, amely valahol egy kettő az egyben készülék: egy tablet, amiben ráadásul van egy Asus gyártotta okostelefon is – hogy ne szenvedjünk hiányt a modern kütyükben. A tajvani gyártó persze gondolt a 3D szerelmeseire is, számukra az Eee Pad MeMo 3D tablet jelenthet alternatívát – amely a legújabb trendeknek megfelelően, nem igényli a speciális szemüveg viselését.

Több tablet, kevesebb pc

Habár a fentebb említett gyártóktól várhatók a Computex legnagyobb attrakciói, hosszú még a kiállítók sora, s még érhetnek bennünket meglepetések. Viszont az jól látszik, hogy az ázsiai gyártók milyen elszántan próbálkoznak megdönteni az Apple egyeduralmát. Igaz, eddig elsősorban nem a tajvaniaknak állt a zászló, hiszen főként a dél-koreai gyártók (Samsung, LG) termékei futottak be komolyabb nemzetközi sikert. Mindenesetre a tablet-piaci prognózisok a Shuttle menedzserének kijelentését támaszthatják alá, vagyis lesz itt bőven hely másnak is.
A helyi Taipei Computer Association elemzése szerint idén legalább 50 milliósra bővülhet a tablet-piac, amely 2012-ben várhatóan megduplázódik. Szinte biztos, hogy ekkora vevőkört az Apple egymaga nem fog tudni kiszolgálni – hiszen még a jelenlegi igények kielégítése is gyakran gondot jelent a cupertinói gyártónak.

A tablet-piac dinamikus bővülésének persze lesznek vesztesei is. Nem konkrétan a konkurenciaharcokra gondolok, hanem azokra a készülékekre, melyeket a modern kütyük egyre inkább kiszorítanak a piacról. A számítógépek piaca ugyanis már most is folyamatosan zsugorodik, s a Gartner szerint várhatóan több mint öt százalékkal 10,5 százalékra csökkenhetnek idén a globális pc-eladások.