Gadget

38_taxi_420
Forrás: -
Besárgulnak a taxik Budapesten

Egységes tarifa és külső, kényelmesebb utazás

Megtetszett a budapesti városvezetésnek a New York-i utcakép. Megijedni nem kell, felhőkarcolók egyelőre biztosan nem lesznek, viszont metállsárga színűek lesznek a fővárosi taxik.

Az átfestésnek az egységes megjelenésen túl óriási előnye, hogy az alkoholfogyasztástól átmenetileg megromlott látású polgárok sötétben is kiszúrják majd a bérjárgányokat. De nem csupán a fényezőműhelyek forgalmát érintik a módosítások. Biztonságunkat is szolgálja, hogy csak tíz évnél fiatalabb autóval lehet majd fuvarozni, a kötelező légkondicionálónak köszönhetően pedig nagy hőségben is üdén érkezünk meg a színházba.

 


 

 

Tilos lesz dohányozni a kocsikban. (Ha a taxi a tömegközlekedés része, mert használhatja a buszsávot, akkor ez elég logikus. – a szerk.) Kötelező lesz biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét, vagyis készpénz hiányában sem kell majd atm után kajtatnunk. (Tekintettel a mozgó kártyaleolvasók könnyebb hekkelhetőségére – előfordult Budapesten is! –, ez kevésbé szimpatikus változás. – a szerk.) A küllemhez tartozik még a sárga alapszín mellett, hogy az ablakok alatt a két ajtó szélességében sárga-fekete pepita sáv fut végig. A kötelezően feltüntetendő információkat (többek között engedélyszám, díjszabás, elfogadott bankkártyák logói) a karosszérián fekete, az ablakokon pedig fehér betűkkel kell szerepeltetni. Hirdetés csak a hátsó lökhárítóra kerülhet.

Megkérdeztem két droszton várakozó „kollégát”, hogy mit szólnak az újításokhoz. Nem repestek az örömtől az optikai tuningra költendő súlyos százezrek miatt, a kényelmi fejlesztésekkel viszont egyetértettek, a megemelt, egységes tarifával meg pláne. A fővárosi közgyűlés a múlt héten nagy többséggel elfogadta a taxisrendelet fix, a korábbinál jóval magasabb díjszabását. Most 450 forint lesz az alap-, 280 a kilométer- és 70 forint a percdíj. A taxisok 2014. szeptember 1-jéig kapnak haladékot arra, hogy megfeleljenek az arculati és egyéb követelményeknek.