Gadget

newnokia.jpg
Forrás: HMD Global
Megjött nekünk is

Egy legenda Magyarországon

Februárban a barcelonai Mobile Word Congressen jelentették be, hogy újra lesznek Nokia telefonok. Most, a forgalmazásra alakult, szintén finn cég kelet-közép-európai részlege bejelentette a magyarországi forgalmazást.

Az egész világ vidám, egyetértő mosollyal fogadta a „legendás” 3310-es telefon remake-ét. A márka újraéledését támogató médiakampány szerint azért legendás, mert ebből adták el a legtöbbet (a Wikipedia szerint 126 milliót, ma ez egy gyártó egy típusának egy éve…), és mert használói szerint elpusztíthatatlan, még rá is lőttek, ami után még tudott hívást fogadni (szerencsés esetben).

Az új Nokia 3 színei
Az új Nokia 3 színei

Nyilván az új 3310-es a többi, „rendes”, új finn okostelefon promóciójának fontos eleme, egy „butatelefon”, bár jól használható, nem tart el egy gyártót akkor sem, ha három-öt napig bírja az akku, van benne két SIM-hely, microSD, rádió, kígyós játék – és 19 000 Ft-ért lesz kapható nálunk júniustól. Az „igazi” új Nokiák rendes, a szakma szabályainak megfelelő, androidos zsebszámítógépek fejlett mobilkommunikációs képességekkel. Három típus lesz, amelyeket a gyártó a 6-os, 5-ös és 3-as számmal jellemez, ezek a képességekkel és az árral állnak egyenes arányban. Javasolt végfelhasználói áraik rendre 86 000, 70 000 és 53 000 Ft, amelytől a szolgáltatók (mind a háromnál lesz) és egyéb árusító helyek (az összes közismert elektronikai áruháznál lesz) lefelé fognak eltérni a hűségidők, illetve akcióik szerint. Mobilszolgáltatást is nyújtó kábeltelevízió-cégünk a 3-ast – és a 3310-es fogja kínálni előreláthatólag. Tájékozódásul a képernyőméretek és s képpontszámok: 5,5” – fullHD; 5,2” – 1280×720; 5” – 1280×720; a 3310-esnél nem érdekes... A teljes specifikációk itt találhatók: 6,5, 3,3310 – meg kell keresni az oldal alja felé a „See Full Specs” gombot, és rá kell kattintani.

Kíváncsian várjuk a piaci fejleményeket. Az „öregecskedő” régiók hálás terepei a nosztalgiát ébresztő termékeknek, a helyzetet javítja, hogy az új, androidos Nokiáknak számos hasznos tulajdonsága is van, például a tiszta, módosításoktól és velejáró márkaalkalmazásoktól mentes Android, amelyet így a Google ütemesen tud frissíteni, vagy a tömör alumínium váz a 6-osnál és az 5-ösnél, az alumínium keret a 3-asnál a „legendás” robusztusság érdekében.