Gadget

Tavaly ősszel, Mike Lazaridis bemutatja...
Tavaly ősszel, Mike Lazaridis bemutatja...
Forrás: news.cnet.com

Csúszik a BlackBerry-tablet

Egyre-másra követik egymást a történések a még jelenleg is csak alakulóban lévő tablet piacon. A hírek szerint most éppen a BlackBerry tabletjével kapcsolatban merültek fel problémák, pontosabban annak megjelenését illetően – amiről egyébként a mai napig nincs hivatalos álláspontja a gyártónak.

k

Rossz hírekkel kell szolgálnunk a BlackBerry márkanév elszánt rajongóinak. Az egyik külföldi tech blog ugyanis a napokban arról értesült, hogy a PlayBook, vagyis a gyártó szeptemberben bemutatott táblagépe biztos, hogy nem fog megjelenni a jövő év elején. Igaz ugyan, hogy a BlackBerry tablet esetleges januári megjelenése is csak egyfajta szubjektív prognózis volt - hiszen a készüléket jegyző Research in Motion (RIM) tulajdonképpen a bejelentés óta nem szolgált hivatalos megjelenési dátummal -, ám most úgy néz ki, hogy a PlayBook-ra még legalább márciusig várni kell – így pedig nehéz lesz labdába rúgni a riválisok mellett.

Állítólag ilyen lesz majd, ha végre piacra dobják.     (forrás: CrunchGear)
Állítólag ilyen lesz majd, ha végre piacra dobják. (forrás: CrunchGear)

Főként a RIM legnagyobb amerikai konkurense, az Apple jelenthet gondot. A PlayBook bemutatásakor ugyanis pontosan az volt a készülék legnagyobb fegyverténye az iPad-del szemben, hogy az Apple táblájával ellentétben a PlayBook két beépített kamerát is kapott, amelyekkel a videotelefonálás és a videokonferencia hívások lebonyolítása is lehetséges HD-minőségben. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a RIM készüléke sokkal kisebb az iPad-nél, és egyes elemzések szerint jóval gyorsabb is, viszont könnyen lehet, hogy mindez hiábavaló volt.

Egy esetleges márciusi megjelenéssel ugyanis a RIM azt kockáztatná, hogy szinte pontosan akkor hozná ki internettábláját, mint az Apple - csak az utóbbi cég éppen már a második széria, az iPad 2 piacra dobására készül. Márpedig aki egy kicsit is ismeri az almás vállalat üzletpolitikáját, az tudja, hogy Steve Jobs általában januárban szokott előhozakodni a világmegváltó bejelentésekkel, áprilisban pedig már virítják is „awesome” termékeiket.

Tekintettel arra, hogy az iPad 2-nél valószínűleg szinte minden korábbi hiányosságot pótolni fognak Jobsék, amit az első szériából hiányoltak a felhasználók, így a BlackBerry táblagépe egy tyúklépésnyi előnyből valószínűleg utcahossznyi hátrányba kerül majd az Apple második táblájával szemben.