Gadget

látássérült
Forrás: fastcoexist.com

Itt az első Braille mobil

Piacra dobták az Egyesült Királyságban az első olyan mobilkészüléket, amelyen személyre szabható Braille írásjegyek vannak, használatával a látássérültek is magabiztosabban telefonálhatnak.

Azért pont az Egyesült Királyság, mert történetesen egy londoni cég foglalkozik azokkal a készülékekkel, amelyek forgalomba hozatalára kerülhet most sor. Az OwnFone nevű vállalkozás még 2012-ben futott be azzal, hogy személyre szabható telefonokkal rukkolt elő, kifejezetten a gyerkőcöket megcélozva ezzel. Mostani termékével pedig még jobban leszűkítette a potenciális felhasználók táborát. Egy olyan mobilkészüléket dob piacra a szigetországban, amelyen Braille írásjegyekvannak, ezek segítségével tájékozódhat a felhasználó.

Elsősorban azokra gondolt az OwnFone, akik sajnos nem élvezhetik ki korunk érintőkijelzős megoldásait, mert egyáltalán nem, vagy nagyon gyengén látnak. Számukra a Braille az egyetemes kommunikációs megoldás, így teljesen kézenfekvő, hogy ilyen készülékekre volna szükségük. Csakhogy ez a valóságban kivitelezhetetlen, mert egy mobiltelefonra lehetetlen „felvésni” egy komplett telefonkönyvet. Az OwnFone készüléke ezt úgy hidalta át, hogy eleve személyre szabja a készülékeket. Bár a felhasználó a Braille telefon esetében is csak 4 olyan kontaktot adhat meg, akiket bizonyos esetekben (például vészhelyzet esetén) fel szeretne hívni, de a semminél ez is több.


Az OwnFone a 3D nyomtatás segítségével oldja meg a személyre szabott Braille írásjelekkel ellátott készülékek legyártását. A kütyü különlegessége, hogy ez az első olyan Braille mobil, ami forgalomba is került. Ötlet szinten természetesen sokan foglalkoztak már ilyen termékkel, az egyik legígéretesebb ezek közül az indiai Kriyate startup vállalkozás Braille mobil koncepciója volt, de az ötlet piacosításáig korábban senki nem jutott el.

Az OwnFone készüléke átszámolva 23 ezer forint körüli összegért vásárolható meg a szigetországban. Nemzetközi piacokon történő forgalmazásról egyelőre nincsenek pontos információink.