Gadget

39_edzes_420
Forrás: -
Alternatív kockahas

A fegyencedzés

Semmiféle fizikai eszközt nem igényel a világszerte egyre népszerűbb edzésmódszer. Kizárólag az ember saját teste szükséges hozzá.

Talán csak egy marketingfogás, de mindenképpen hatásos módja az alakformálásnak egy vérbeli amerikai börtönlakó által kifejlesztett izomtömeg- és erőnövelési módszer, a „fegyencedzés”. A különböző fegyintézetekben állítólag 19 éven keresztül sínylődő Paul „Coach” Wade rengeteg szabadidejét felhasználva alakította ki ezt a metódust, mellyel egy szimpla irodista is félelmetes testi erőre tehet szert pusztán a saját súlyának felhasználásával. A súlyzók és mindenféle eszköz nélküli gyakorlatok könnyűnek tűnő feladatokkal kezdődnek. Persze az első tíz, álló helyzetben a falnak támaszkodás közben végzett fekvőtámasz után mindenki számára kiderül, hogy a legegyszerűbbnek tűnő gyakorlatok elvégzése is kínkeserves munka.

 


 

 

A testi átalakulásnak ez a módszere a fokozatosságon alapszik: minden izomcsoport felturbózásáról önálló mozgássorozatok gondoskodnak. A „főfegyenc” könyve alapján végzett, több hónapos munka eredménye lehet az egykezes karhajlítás kézen állásban (a falnak támaszkodva), a félkezes húzódzkodás és hasonló képességek elsajátítása.

A fegyencedzés rendkívül népszerű sporttá vált az USA-ban az elmúlt néhány évben. Az elhagyatott, lerobbant játszóterek és betonplaccok hajdanán még mászókának használt vascsövei valódi kulturális központokká váltak a fegyencedzést művelők társadalmában. Szerencsére a könyvet nem kell megvásárolni, hiszen ingyenesen elérhető a neten, és a módszert bemutató videók és képek sokasága is segíthet a munka elkezdésében. (A módszer egyik korai eredménye Sarah Connor – Linda Hamilton – szálkássága a Terminátor 2-ben. – a szerk.)