Ha valaki bármikor is használta a Google régebbi azonnali üzenetküldő alkalmazásait, már csak egy napja maradt arra, hogy letöltse az ott található fotókat.
Nagytakarításra készül a Google: július 19-től, vagyis szerdától törölni kezdni az Albumarchívumban (Album Archive-ban) található adatokat. És hogy mi is az az Albumarchívum? Ez az az online tér, ahova a Google korábbi üzenetküldő alkalmazásaiba (Google Talk vagy Google Hangouts) feltöltött, ott megosztott fotók kerültek. Az Albumarchívum is a tisztogatás áldozatául esik, ami azt jelenti, hogy a csak ott tárolt adatok, köztök a fotók is, véglegesen törölve lesznek.
Ahogy azonban az Arstechnica megjegyzi, a Google kommunikációja a kérdésben hagy némi kívánnivalót maga után. A támogatási oldalon az áll, hogy „2023. július 19-ét követően a kizárólag az Albumarchívumban rendelkezésre álló tartalmak nem fognak rendelkezésre állni”. Ugyanakkor nem világos, hogy pontosan milyen tartalmakról is van szó. Azt is kommunikálta a Google, hogy a legtöbb Hangouts képet és videót már átmigrálták a Google Chat-be, és ott továbbra is elérhetőek maradnak. (A Google Chat a legfrissebb üzenetküldő alkalmazása a Google-nek, amely 2021-ben váltotta a Hangoutsot.) Viszont a törlés sorsára juthatnak például az apró nézőképek, az albumokhoz fűzött kommentek és like-ok.
Szerencsére pofonegyszerű ellenőrizni, hogy milyen tartalmaink lehetnek érintettek a tisztogatásban. Egyszerűen fel kell keresni ezt az oldalt (természetesen már bejelentkezve a megfelelő Google-fiókba), majd az ott található link és a Google Takeout segítségével letölteni mindazt, amit szeretnénk megőrizni a jövőben is.







