A Netflix egyre komolyabban veszi a fiókmegosztást, különösen annak fényében, hogy idén először csökkent az előfizetők száma. Mintegy 1,2 milliót veszített 2022 első hat hónapjában.
Augusztusban a Netflix öt latin-amerikai országban elkezdett magasabb díjat felszámolni a felhasználóknak, ha folyamatosan megosztják a fiókjukat olyan emberekkel, akik nem az ő lakóhelyükön élnek. (Feltehetően az IP-cím alapján dönt.) Ez egy chilei, Costa Rica-i és perui próbaüzemet követően történt, ami arra utal, hogy a profilátvitel szélesebb körű bevezetése után több területen is megjelenhetnek a fiókmegosztási díjak. Hamarosan hallhatunk olyan emberekről, akiket kirúgnak a Netflix-fiókjaikból, mert a barátaik vagy a szüleik nem akarnak külön fizetni.
Ha egy felhasználó mégis úgy találja, hogy a saját Netflix-fiókjáért kell többet fizetnie, hamarosan egy olcsóbb, hirdetéssel támogatott csomagra helyezheti át a profilját. Ez a szint november 3-ától lesz elérhető. Havi 7 dollárba kerül, de nem tartalmaz majd hozzáférést a teljes Netflix-könyvtárhoz vagy az offline megtekintéshez.
Mindezt a Neflix egy új, ún. „profiláthelyezési” funkcióval vezeti be. Az előfizető bármelyik profilját áthelyezheti egy új, fizetős fiókba, megőrizve annak összes preferenciáit. Megmaradnak az ajánlásai, a nézési előzményei, a Saját listámban elmentett címeik, a játékmentések, a feliratok megjelenése és egyéb beállítások.
A funkciót hétfőtől minden felhasználóra kiterjesztik, miután a Netflix kezdetben Chilében, Costa Ricában és Peruban tesztelte. A profiláthelyezésl Dél-Korea és az Egyesült Államok kivételével minden országban automatikusan engedélyezve lesz. Ebben a két országban a beállítások között kell majd aktiválni.
Az előfizető kapni egy e-mailt, amikor a profilátviteli eszköz elérhetővé válik a fiókjában. Ezt követően a profilátvitel opciót a legördülő menüből érheti el, amely akkor jelenik meg, ha a kezdőlapon a profil ikonja fölé mozgatja a mutatót.
A Netflix megerősítette az Engadgetnek, hogy a profil átvitel csak akkor fog működni, ha egy profilt egy új fiókba kerül.
A Netflix szerint ez egy régóta várt funkció, és a vállalat hasznos lehetőségként állítja be azok számára, akik életükben változásokon mennek keresztül, például, ha véget ér egy kapcsolat, vagy ha valaki elköltözik a szüleitől A Netflix azonban a jelszómegosztás visszaszorítására is törekszik.







