Cégvilág

Marketing szempontból is kiváló
Marketing szempontból is kiváló
Forrás: ITB

Várhat a Facebook részvénykibocsátás

Habár lassan időszerűvé válna a Facebook nyilvános részvénykibocsátása, a cég vezetői láthatóan vonakodnak a tőzsdérelépéstől. Egy nemrégiben benyújtott törvényjavaslat pedig segítségükre lehet ebben.

A Facebook lassan de biztosan elérte azt a tömeget, ami már szükségessé tenné a cég számára, hogy nyilvánosan számoljon be üzleti tevékenységéről. Az adatok nyilvánossá válása után már tulajdonképpen nem lenne értelme zárt társaságként üzemeltetni a céget, ami továbbra is igyekszik titkolózni. A tőzsdérelépésről maga Zuckerberg is nyilatkozott Charlie Rose talkshowjában, eléggé kétértelműen, úgy fogalmazva, alkalmazottaiknak és befektetőiknek arra tettek ígéretet, hogy a szétosztott részvények egyszer értékesek lesznek a nyílt piacon, ám arról nem volt szó, hogy mindez rövidtávon történik meg. Habár a dolog élét igyekeztek kicsit csökkenteni, a megfogalmazás egyértelművé tette, a cégnek nem célja minél előbb tőzsdére lépni és ebben most az Amerikai Tőzsde- és Értékpapírfelügyelet is segítségükre lehet.

Még így is megéri
Még így is megéri

Az SEC eddigi szabályozása szerint az 500 részvényesnél több befektetővel rendelkező cégeknek kötelezően kell éves nyilvános pénzügyi jelentést tenniük, attól függetlenül, hogy a társasági forma nyílt vagy zárt részvénytársaság. A legtöbb zárt formában működő cég ezért igyekszik limitálni a kibocsátott részvények számát, illetve azok továbbadását, elkerülendő a nyilvános jelentéstételt. A Facebook esetében azonban 2012-ben már elkerülhetetlen lett volna a pénzügyi jelentés kiadása, ami lehetővé tette volna a nyilvánosság számára is, hogy megtudja pontosan mennyit is ér és milyen forgalmat bonyolít a közösségi szolgáltató. Az ilyen jelentés megtétele egyben be is árazza a cég részvényeit, ekkor már teljesen felesleges zárt körben működtetni, ezért is kényszerült volna tőzsdére a Facebook. Két képviselő, a demokrata Tom Carper és a republikánus Pat Toomey november 8-án benyújtott módosító javaslata megváltoztatná a szabályozást és 500-ról 2000-re emelné azt a részvényesi számot, ami jelentéstételre kötelezné a cégeket. Amennyiben a szenátus megszavazza a módosítást a Facebooknak egy okkal kevesebbje lesz arra, hogy tőzsdére lépjen. A módosítás nem csupán a közösségi szolgáltatónak kedvezne, a Facebookkal együtt fellélegezhetne a Twitter, a Livingsocial és a Square is.