Cégvilág

huawei
Forrás: Huawei
Változó brit álláspont

Újabb nem várt csapás a Huawei-re

A Sunday Telegraph értesülései szerint az Egyesült Királyságban mégsem fogják használni a Huawei által gyártott 5G technológiájú hálózati berendezéseket a helyi mobilhálózatokban, annak ellenére, hogy a jelenleg érvényben lévő rendelkezések engedélyezik a kínai vállalat termékeinek alkalmazását az 5G hálózatokban, de 35 százalékra korlátozzák az arányukat.

Egy új jelentés szerint ugyanis a GCHQ hírszerző szervezet Nemzeti Kiberbiztonsági Központja arra figyelmeztette Boris Johnson miniszterelnököt, hogy a Huawei-berendezések alkalmazása az 5G hálózatokban arra kényszeríti a GCHQ-t, hogy nem megbízható technológiát használjon. Ennek elkerülésére állítólag azt tervezik, hogy hat hónapon belül teljesen leállítják az országban a Huawei-féle 5G berendezések használatát, ami óriási visszalépés a januári döntéshez képest, amikor 35 százalékos használati részesedést hagytak jóvá.

Johnsonra nagy nyomás nehezedett a Huawei-t még tavaly májusban kereskedelmi tiltólistára helyező amerikai kormányzat részéről, és bár a brit miniszterelnök sokáig ellenállt, most úgy tűnik, kénytelen lesz feladni álláspontját.

A Huawei szóvivője az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta a Sunday Telegraphnak: “A Huawei a leginkább ellenőrzött gyártó a világon, és szilárdan hiszünk abban, hogy páratlan átláthatóságunk az Egyesült Királyságban azt jelenti, továbbra is bízhatunk abban, hogy részt veszünk Nagy-Britannia gigabites frissítésében.”