Cégvilág

gettyimages-cell-broadcasting-towers_web.jpg
Forrás: Getty Images
Nem egyszerű toronycég

Új telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató alakul

A hazai telekommunikációs piacon először valósul meg olyan távközlési modell, amely a mobilszolgáltatói kereskedelmi tevékenységet szétválasztja az aktív és passzív hálózati infrastruktúrától. CETIN néven indul hazánkban is a Telenorból kiváló új telekommunikációs infrastruktúracég, jelentette be a Telenor Magyarország és az Antenna Hungária. 

Magyarországon is lezárult a Telenor hálózati infrastruktúrájának szétválasztását célzó folyamat, amelynek eredményeként július 1-től CETIN Hungary néven új hálózati infrastruktúra-szolgáltató cég kezdte meg működését. A kelet-közép-európai régióban a Telenor márkanevet használó cégek tulajdonosa – a Telenor Magyarország esetében többségi tulajdonosa –, a cseh PPF Csoport hazánkon kívül Bulgáriában és Szerbiában is hasonló lépéssel erősíti tovább a stratégiai befektetésként kezelt telekommunikációs üzletágát. A közel 200 munkavállalóval induló CETIN Hungary magas színvonalú hálózati infrastruktúra-megoldásaival új lehetőségeket teremt a hazai gazdaság hatékony digitalizációjához.

2015-ben a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa, a PPF Telecom Group hasonló tranzakciót hajtott végre sikeresen Csehországban, hozzájárulva ezzel a szétválasztott vállalatok értékének növekedéséhez. Cseh testvérvállalatával együtt az újonnan létrejött három CETIN cég fogja képezni a PPF Csoport távközlési infrastruktúrájának gerincét a kelet-közép-európai régióban. Az Ötvös Tamás vezérigazgató által irányított új vezetőség feladata a folyamatosan bővülő távközlési, informatikai és biztonsági infrastruktúra-hálózat üzemeltetése, fejlesztése és bővítése.

Az aktív és passzív hálózati elemekre kiterjedő infrastruktúra és a mobilszolgáltatói tevékenység szétválasztása révén a CETIN Hungary maradéktalanul kiaknázhatja a kereskedelmi lehetőségeket és a nagykereskedelmi partnerkapcsolatokat a hálózati szolgáltatások területén, valamint további szinergiákat alakíthat ki a CETIN Csoporton belül. Ezzel párhuzamosan a kiterjedt, napi 24 órában felügyelt hálózatai, IT-infrastruktúrája és internetes biztonsági szolgáltatásai révén magas minőségű hangalapú, adatátviteli és más távközlési szolgáltatások nyújtását teszik lehetővé a Telenor Magyarország és más nagykereskedelmi ügyfelek számára.

„Minden eddiginél nagyobb az igény a zökkenőmentes, megbízható és biztonságos infokommunikációs szolgáltatásokra, különösen most, hogy a társadalom és a gazdaság tovább digitalizálódik. A CETIN Magyarország kiváló pozícióból tudja tervezni, építeni és üzemeltetni azokat a következő generációs infrastruktúra-megoldásokat, amelyek képesek lesznek hatékonyan kielégíteni az ügyfelek változó igényeit. Az új üzleti modell ösztönzi az innovációt, elősegíti a távközlési iparág fejlődését és új technológiák bevezetését”, mondta Ötvös Tamás, a CETIN Hungary vezérigazgatója.

„A Telenor Magyarország a továbbiakban a szolgáltatási ajánlataira, a lakossági és vállalati ügyfelek kiszolgálására fog összpontosítani. Ügyfeleink számára így kizárólag pozitív változást fognak jelenteni a következő generációs távközlési megoldásokból és az ügyfélélmény továbbfejlesztéséből származó előnyök.”, mondta Jan Hanuš, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

„Az Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai telekommunikációs szektornak, lakossági és üzleti ügyfeleink igényeinek kiszolgálása érdekében folyamatosan innovatív, csúcstechnológiára épülő megoldásokra törekszünk. A CETIN Hungary megalakulásával egy, a hazai piacon még újdonságnak számító üzleti, technológiai modell részesei lettünk. Ez a stratégiai modell a hálózatkiépítés- és üzemeltetés hatékonyságát növeli, és elősegíti a Telenor Magyarország, a CETIN Hungary, további CETIN Csoporthoz tartozó vállalatok és az Antenna Hungária potenciális szinergiáinak még jobb kihasználását”, mondta Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

„Büszke vagyok arra, hogy ma egy üzleti és stratégiai szempontból is fontos lépést jelenthetünk be, ami megerősíti infrastruktúra beruházásainkat. Ez a lépés az Antenna Hungáriával közös vállalatunkban kialakított partnerségünknek is egy fontos mérföldköve, külön nagyra értékelem partnerünk közreműködését abban a fontos döntésben, hogy a CETIN Hungary önálló vállalatként megkezdhette működését Magyarországon. Meggyőződésem, hogy a CETIN ilyen szilárd alapokra építkezve a magyarországi infrastruktúra piac meghatározó szereplőjévé fog válni”, mondta Ladislav Bartoníček, a PPF Csoport részvényese és a PPF Telecom Csoport vezérigazgatója.