Cégvilág

Congress
Forrás: ITB
Másol, megszerez, megöl

Trösztellenes vizsgálat indult négy techóriás ellen

Holnap hallgatja meg az amerikai törvényhozókból álló bizottság Tim Cookot, Mark Zuckerberget, Jeff Bezost és Sundar Pichai-t, az Apple, a Facebook, az Amazon és a Google első emberét, mivel a feltételezések szerint a négy technológiai óriás a másol-megszerez-megöl stratégiával bánik el riválisaival.

A Washington Post értesülései szerint a jogalkotók által összegyűjtött bizonyítékokat első ízben holnap ismerheti meg a közvélemény. Pramila Jayapal demokrata képviselő, a vizsgálóbizottság kérdéseket feltevő egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy néhány dokumentum azt támasztja alá, a technológiai vállalatok a másol-megszerez-megöl stratégiát alkalmazzák riválisaikkal szemben. Jayapal szerint a bizottság felfedezett néhány erre vonatkozó utalást a cégek legfelsõ szintű vezetőinek a kommunikációjában. Arról egyelőre nincs információ, hogy Jayapal mely vezetőkre gondolt.

Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy a bizottság republikánus és demokrata tagjai egyaránt elkötelezettek a technológiai óriások működését és a versenyt szabályozó szövetségi törvények újragondolása irányában.

Joe Neguse képviselő ezzel kapcsolatban azt mondta: "Annak érdekében, hogy a meghallgatás eredményes és sikeres legyen, véleményem szerint végül kétpárti együttműködéssel kell törvényi ajánlásokat tennünk, amelyeket aztán a teljes kongresszus elfogad. Ennek meg kell történnie, azt hiszem, hogy ez régóta esedékes."