Cégvilág

innoware_web.jpg
Forrás: INNOware

Többségi tulajdont szerez az INNObyte-csoportban a 4iG

A 4iG mai bejelentése értelmében a társaság kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte és leányvállalata, az Innoware többségi tulajdonának megszerzésére. Az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. A tranzakció előkészítő szakasza lezárult, aminek során a 4iG, illetve az EY szakértői átvilágították a társaságokat. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos, többségi irányító tulajdont szerez az INNObyte-ban.

A 2014-ben budapesti székhellyel és pécsi fiókteleppel alapított INNObyte Informatikai Zrt. valamint leányvállalata, az Innoware Kft., közvetlen és közvetett módon közel 200 főt foglalkoztató innovatív szoftverfejlesztő vállalatcsoport. Az INNObyte a contactcenter-szolgáltatások, az üzleti intelligencia, tesztautomatizáció, mesterségesintelligencia- (MI)-fejlesztés, az adatbázis-megoldások specialistája. A vállalat megrendelései elsősorban a telekommunikáció, az autóipar, az egészségügy, az agrárinformatika, közigazgatás, pénzügyi és banki informatika szegmenseiből, valamint az egyházidigitalizáció területéről származnak. A társaság elsősorban piaci megrendelők – kis- és középvállalatok, illetve nagyvállalatok – igényeit szolgálja ki. Az INNObyte társaságainak tavalyi évi együttes árbevétele meghaladta a 3,3 milliárd forintot, EBITDA-ja pedig kevéssel több, mint 447 millió forint volt.

Az akvizícióval 4iG célja fejlesztési erőforrásainak és kompetenciáinak szinergikus bővítése. Az INNObyte többségi tulajdonának megszerzése nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a tőkepiaci társaság a fintech, az Ipar 4.0, az MI-fejlesztés és blockchain területeken piacvezető státuszt szerezzen.

Az INNObyte 70 százalékos tulajdonának megszerzésére irányuló adásvételi szerződést a felek kölcsönös szándéka szerint október közepéig írhatják alá, melyről a társaságok a későbbiek során tájékoztatják részvényeseiket, illetve a nyilvánosságot.