Cégvilág

Daniel Korioth, Bosch
Daniel Korioth, Bosch
Forrás: Bosch

Smart technológiák viszik előre az ipart

Virtuális, VR-szemüveges repülés keretén belül mutatta be a Bosch a kutatás-fejlesztési központjának második, a valóságban még kezdeti építési fázisban lévő campusát, ahol az önvezető autóval kapcsolatos kutatási munkák is folynak. A társaság rekordszintű növekedést ért el 2018-ban, 13 százalékkal bővült a vállalat árbevétele.

Változik az ipar, a gyártás környezete is, a folyamatok és termékek alakulását meghatározza a smart technológiák, az ipar 4.0 terjedése, az IoT térnyerése – indította Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője a vállalat évértékelő sajtótájékoztatóján. A vezető rekordszintűnek értékelte a csoport 2018-as bevételeit: a magyarországi árbevétel elérte a 1317 milliárd forintot, ami 13 százalékos növekedést jelent a 2017-as adatokhoz képest. Külön ismertették, hogy a magyar piaci szereplőknek történő értékesítés árbevétele elérte a 251 milliárd forintot, ami 3 százalékos bővülést jelent az előző évi adatokhoz képest.

A vállalat komoly összegeket költ kutatás-fejlesztésre, 71 milliárd forintot mobilitás-fejlesztés és kéziszerszámok gyártásának terén. Sokan dolgoznak kutatás-fejlesztés területén is a vállalatnál: több mint 2600 kutatót foglalkoztatnak, összesen 14800 embernek adnak munkát Magyarországon, ezzel országunk legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Ugyan már tavaly jelentették be, hogy 37 milliárd forint értékű beruházás keretén belül 2021-ig 90 ezer négyzetméterrel bővül az autóipari fejlesztésekkel foglalkozó Budapesti Fejlesztési Központ campusa, idén már a folyó munkálatokat is megtekinthettük A valóság mellett egy virtuális repülés keretén belül nézhettük meg, hogy 2021-ben hogyan néz ki a campus 2-es becenevet kapott új terület, ahol irodák, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó laborok, de az önvezető autók tesztelésével is foglalkozó tesztpályák is helyt kapnak. Az ITB kérdésére válaszolva Szászi István, a fejlesztési központ vezetője ismertette, a 4-es és 5-ös szintű önvezető autó megoldásokat első körben zárt ipari környezetben, logisztikai megoldások keretén belül használják, és a meg nem nevezett közeljövőben kezdik el a szükséges összetevők sorozatgyártását.

Daniel Korioth azt is ismertette, hogy a vállalat 2020-ig nullára csökkentik a cég szénlábnyomát, például energiahatékony irodaházak üzemeltetésével, megújuló forrásokból származó energia vásárlásával, napkollektorok és napelemek telepítésével.

A zöld működés jegyében készül és 2019 második felében adják át a vállalat Hatvanban épített 60 ezer négyzetméterű logisztikai központját, mely egyben a cég ipar 4.0-ás megoldásainak a bemutatóterme. A központ a vállalat Közép-Kelet európai stratégiai elosztóközpontja lesz.