Cégvilág

Polocz Anett, COSMO Consult
Polocz Anett, COSMO Consult
Forrás: ITB

Nem bekebelezés: csapatmunka!

Amikor egy nagy nemzetközi vállalat megvásárol egy magyarországi céget, sokan alighanem arra gondolnak, hogy a történet kisebbik szereplője számára ez önállósága, egyéni útkeresései feladásával jár. Hogy ez nem feltétlenül van így, arra most az IT világában is akad egy figyelemre méltó példa. Novembertől ugyanis a német COSMO CONSULT csoport vált az XAPT Solutions Kft. tulajdonosává, az akvizíció pedig a jelek szerint egy „win-win szituációt” eredményez, nemcsak a két fél, de azok komplett ügyfélköre számára is.

A bevezetőben ugyan kisebbik szereplőként utaltunk az XAPT Solutions-re, ami a COSMO-hoz, azaz a vállalatirányítási rendszerek egyik legnagyobb európai szakértőjéhez képest igaz is, ám valójában ők sem számítanak éppen kicsinek. A Microsoft Dynamics üzleti alkalmazások szegmensében például piacvezetők idehaza, több mint 50 százalékos részesedéssel.

A lépéssel a magyar vállalatok is jól járhatnak, hiszen itthon is elérhetővé válnak a COSMO CONSULT iparág-specifikus, modern megoldásai, amelyek új távlatokat nyithatnak az üzleti alkalmazások már így is évi legalább százmilliárd forintos piacán. Eközben pedig, ahogy fentebb is utaltunk rá, az XAPT Solutions-nél sem hagynak fel a már eddig is sokak által használt saját fejlesztéseikkel, sőt! Az újdonsült anyavállalat révén termékeik, szolgáltatásaik az eddiginél szélesebb körben terjedhetnek el, a német cég ugyanis nyitott arra, hogy a magyar innovációt elvigye az összes olyan országba, ahol jelen van.

Egy hasonló nemzetközi kapcsolat arra is alkalmas, hogy a hazai szakemberek külföldi projektek során szerezzenek értékes tapasztalatokat, amiből szintén profitálhatnak az itteni ügyfelek. Hogy a várható dinamikus fejlődéssel lépést tudjon tartani, az XAPT Solutions 5 éven belül 50 százalékos létszámbővüléssel kalkulál, ám ilyen téren a magyar informatikai munkaerőpiac kihívást jelent. Nem véletlen, hogy a cég a közelmúltban a Soproni Egyetemmel közösen indított Microsoft üzleti alkalmazásokról szóló képzést.