Cégvilág

Huawei mobilgyártás
Forrás: ITB
Jön a HarmonyOS

Nem adja fel a Huawei

A kínai gyártó saját fejlesztésű HarmonyOS mobil operációs rendszere válthatja fel az Androidot 2021-től az új okostelefon-modelleken.

Már röviddel az amerikai kereskedelmi szankciók bevezetése után bemutatta alternatív mobil operációs rendszerét a Huawei, miután megtiltották számára, hogy új mobiljaiban használhassa az Android-ökoszisztéma nagyon fontos elemeit, a felhasználók körében igen népszerű Google-alkalmazásokat.

A HarmonyOS már feltűnt viselhető eszközökben és okoshangszórókban, most pedig elérkezettnek látta az időt a Huawei, hogy meghonosítsa a rendszert okostelefonjain. A The Verge értesülései szerint Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója a vállalat fejlesztői konferenciáján azt modta, hogy az operációs rendszer okostelefonokon futó változatát decemberben hozzáférhetővé teszik a fejlesztők számára, ás utalást tett arra, hogy a HarmonOS-t használó mobilok megjelenése jövőre várható.

A Huawei ugyancsak elindította az OpenHarmony kezdeményezést, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a HarmonyOS nyílt forráskódú verziójával dolgozzanak, és módosítsák azt igényeik szerint. Kezdetben az OpenHarmony használatát a nagyon alapszintű (128 megabájt vagy kevesebb RAM-ot tartalmazó) eszközökre korlátozzák, a memóriahatárt jövő áprilisban 4 gigabájtra emelik, 2021 októberében pedig megszüntetik a korlátozást.