Cégvilág

Sárecz Zsolt (Antenna Hungária) és Szijjártó Péter (Külgazdasági és Külügyminisztérium)
Sárecz Zsolt (Antenna Hungária) és Szijjártó Péter (Külgazdasági és Külügyminisztérium)
Forrás: ITB

Nagyon pörög a távközlési szektor

Izgalmas napokat tudhat maga mögött a hazai távközlési szektor, a háromnapos hosszú hétvége előtt a Telenor negyedének eladása zavarta fel az állóvizet, a héten pedig kiderült, hogy nálunk bizony a Huawei is labdába rúghat majd az 5G kapcsán.

Újabb jelentős változást hozott az elmúlt hét a hazai távközlési piacon, a Telenor hazai érdekeltségének felvásárlását tavaly júliusban lezáró cseh PPF Csoport ugyanis máris úgy döntött, hogy túlad a cég egy részén. A mobilszolgáltatóban az Antenna Hungária szerzett 25 százalékos tulajdonrészt. A hivatalos tájékoztatás szerint a PPF-nél úgy látják, hogy ezzel a tranzakcióval megerősítik és magasabb szintre emelik a két cég - a Telenor Magyarország/Telenor Real Estate és az Antenna Hungária - közös tevékenységében rejlő lehetőségeket, és egyben lehetővé teszi a közös stratégiai szinergiák érvényesítését. A tulajdonosi struktúra változását egy elég érdekes konstrukcióban valósítják meg, a partnerek ugyanis egy új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF Csoport 75 százalékos és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.

Ladislav Bartonicek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvénytulajdonosa az ügylet kapcsán kijelentette, hogy az megerősíti a piaci pozíciójukat Magyarországon, illetve bizonyítéka annak is, hogy a PPF közepes méretű távközlési cégként hosszú távon elkötelezett a közép-kelet-európai régió iránt.

Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a közös stratégiai szinergiák kihasználása lehetővé teszi az Antenna Hungária és a Telenor számára, hogy még jobb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar lakossági média és telekommunikációs piacon, valamint az üzleti partnereik számára.

Az ügylet kapcsán fontos részlet, hogy a Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

A PPF Csoport 2018 júliusában vásárolta meg a Telenor távközlési leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában, egy 2,8 milliárd eurós ügylet keretében. Már akkor is felmerült a kérdés, hogy vajon meddig maradhat talpon egy tisztán mobilszolgáltatással foglalkozó cég önmagában, miközben a Telekom mellé a Vodafone és a DIGI is belép a vezetékes és mobilportfólióval egyaránt rendelkező szolgáltatók sorába. Arról egyelőre keveset lehet tudni, hogy miben áll majd a két cég stratégiai együttműködése, de az Antenna Hungária vezetékes hálózata, illetve a Telenor kiterjedt üzleti ügyfélköre kiváló lehetőséget biztosíthatna például arra, hogy a mobil mellé vezetékes üzleti szolgáltatásokat is áruljanak.

Pár nappal a Telenorban történt állami tulajdonszerzés hír után újabb, a hazai távközlési piacot érintő fontos bejelentés történt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon kijelentette, hogy Magyarországon a Huawei közreműködésével épül ki az 5G hálózat. A külügyminiszter azt hangsúlyozta az eseményen, hogy Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon. Az egyetlen feltétel az, hogy tartsák be az ország törvényeit és előírásait. A Huawei a brit Vodafone-nal és a német Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

Mint ismert, az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a kínai céget és azt szerette volna elérni, hogy Európában is kizárják az 5G-s hálózatok építéséből. Azonban több európai ország, így Németország és Nagy-Britannia is jelezte, hogy nem osztják az amerikai álláspontot, és nem zárkóznak el az együttműködéstől a kínai céggel.