Cégvilág

Forrás: Sony
Forrás: Sony
Forrás: www.tuvie.com

Megvenné az Ericsson mobilt a Sony

Hosszú ideje folynak a háttértárgyalások arról, hogy a Sony kivásárolhassa partnerét, az Ericssont közös mobiltelefon üzletükből. Az egykori sikeres együttműködés mára a múlté, a cég jelenleg látványosan veszít részesedéséből.

2001-ben a svéd és japán anyavállalatok által létrehozott Sony Ericsson abban a reményben indult útjára, hogy ötvözi a Sony szórakoztatóelektronikai tudását az Ericsson mobilkommunikációban szerzett tapasztalatával. A közös márka alatt forgalmazott telefonok, különösen a Walkman brandre épített készülékek szép sikereket értek el az évek során, ám a vállalat ma már képtelen lépést tartani vetélytársaival. A cég jelentősen lemaradt az okostelefonok piacán, jelenléte erősen csökkent, míg tavaly a világon eladott készülékek 3 százalékát tették ki termékei addig ez a szám idén 1,7 százalékra csökkent. A két cég évek óta küzd azzal, hogy megfelelő válasszal álljon elő az Apple és az Android telefonok térnyerésére, egyelőre sikertelenül. Sokak szerint a cégen belüli ellentéteknek is köszönhető, hogy a mobilgyártó hanyatlásnak indult.

Nem csak játék és mese (forrás: siliconera.com)
Nem csak játék és mese (forrás: siliconera.com)

A Wall Street Journal forrásai szerint a Sony hosszú ideje próbálja kivásárolni svéd partnerét közös vállalatukból, ám eddig nem sikerült megegyezésre jutni az árat illetően. A cég az elmúlt három évből csupán egyben tudott csekély nyereséget felmutatni, ami befolyásolhatja a vételárat, ám az általa birtokolt szabványok értéke is meghatározó lehet. A megoldást úgy tűnik a konkurencia tevékenysége szolgáltatja, a Nortel szabványainak eladása, valamint a Google-Motorola ügylet segíthet a mobilgyártó beárazásában, valamint megszilárdíthatja a Sony vételi szándékát, akár emelt áron is.

A belső értesülések szerint a Sony mindenképpen szeretné teljesen ellenőrzése alá vonni a mobiltelefon gyártást és a jövőben integrálni a cég egyéb üzletágaival. A tervek szerint a telefonok egyben hordozható játékeszközök és médialejátszók is lesznek, ahogy az egy mai okostelefontól elvárható. A Sonynak itt hatalmas előnye van versenytársaival szemben, hiszen a Sony Music és a Sony Pictures segítségével a jogok birtokában tartalommal láthatja el a készülékeket, valamint a népszerű Playstation-nek köszönhetően gondoskodhat a játékokról is.

Egyesek szerint a Sony vásárlási szándéka mögött az áll, hogy nem szívesen osztozott volna partnerével a tartalmak jogain, valamint a bevételeken. Most azonban úgy tűnik a két cégnek sikerül megegyezésre jutnia, és míg a Sony újra saját mobil üzletágának birtokosa lehet, addig az Ericsson foglalkozhat a jövedelmezőbb hálózatépítéssel. Amennyiben a két cég sikeresen megegyezik, az azt jelentheti, hogy a Motorola után egy újabb nagy múltú európai mobilgyártót kebelez be egy világcég.