Cégvilág

0110101
Forrás: wishidai.com

Megvásárolja az Invitel lakossági üzletágát a DIGI

Az Invitel Csoport a továbbiakban teljes erővel az Invitech Solutions üzleti IT és telco infrastruktúra piacaira fókuszál.

Megállapodást írt alá az Invitel Csoport a lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő Invitel Távközlési Zrt. részvényeinek eladásáról a DIGI-vel; a tranzakció a szükséges versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően zárul.

Az Invitel éves árbevétele 26 milliárd forint, EBITDA-ja 7 milliárd forint. A felek mintegy 43 milliárd forintos vételárban állapodtak meg. A tranzakció kulcseleme egy hosszútávú együttműködési megállapodás, amely szerint az Invitech Solutions hálózati és IT-szolgáltatásokat nyújt a DIGI számára, minimum éves 2,8 milliárd forint értékben, legalább tíz évig. Az Invitech Solutions hasonló időtartam alatt szintén hálózati szolgáltatásokat igényel a DIGI csoporttól, éves szinten átlagosan 500 millió forint értékben.

Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben történhet meg. Serghei Bulgac, a DIGI Csoport (DIGI Communications N.V.) vezérigazgatója elmondta: „Nagyon örülünk annak, hogy az Invitel megvásárlásával tovább növekedhetünk Magyarországon. Ez a stratégiai befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen kiterjesszük szolgáltatási területünket. Az Invitel eddigi és közeljövőben tervezett hálózatkorszerűsítései jól illeszkednek a DIGI jövőtálló optikai hálózatokra építő stratégiájába. A tranzakció zárása után folytatni kívánjuk a fejlesztéseket, hogy még több magyarországi ügyfelünk számára elérhetővé tegyük a minőségi távközlési szolgáltatásokat.”

David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója elmondta: „Nagyon büszke vagyok az Invitel csapatára. Az elmúlt években saját erőforrásból majdnem háromszorosára bővítettük hálózatunkon belül a szupergyors internettel elért háztartások arányát és folyamatosan növeltük tévépiaci részesedésünket. Munkatársaink erőfeszítéseit és sikeres munkáját bizonyítja a most megkötött megállapodás is. Külön köszönet Langsteiner Marianne-nak és munkatársainak, akik sikerre vitték az Invitelt.”

Az Invitel Csoport a továbbiakban az Invitech Solutions üzleti IT és telco infrastruktúra piacaira fókuszál. David Blunck és Javorniczky Áron, a csoport operatív vezetője az Invitech Solutions jelenlegi, mintegy 24 milliárd forintos árbevételének megduplázását tervezi. A cél elérése érdekében bővül a menedzsment is. Elsőként új pénzügyi vezérigazgató-helyettes csatlakozik a cégcsoporthoz Gerry Grace személyében, a GTS Central Europe csoport volt pénzügyi vezetője szeptembertől erősíti a csapatot.

Az Invitech Solutions ambiciózus növekedési terveit támogatja a csoport tulajdonosa, a China-CEE Alap és tanácsadója, a CEE Equity Partners. A tulajdonos az Invitel eladási tranzakcióból származó teljes pénzösszeget visszaforgatja az Invitech Solutions-be, melyből a cég az IT-kompetenciák szélesítését, illetve az országos optikai hálózat bővítését finanszírozza saját fejlesztésekkel és akvizíciókon keresztül.