Cégvilág

Nincs kibúvó
Nincs kibúvó
Forrás: Pollex.hu

Mégsem olyan nagy a Google?

Meglepő fordulatot vett a Google trösztellenes meghallgatása, amikor Eric Schmidt, a cég egykori vezetője a korábban elhangzottakkal ellentétes nyilatkozatot tett.

Hatalmas médiafelhajtás kísérte nyáron a Google ellen indított antitröszt eljárást, amelyben az ügyet vizsgáló bizottság arra keresi a kérdést, a keresőcég visszaélt, illetve visszaélhet-e gazdasági erőfölényével a piacon. A Google-t két irányból is szorongatja az amerikai kormányzat, az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Hatóság is vizsgálódik ellene, mindkét esetben a túlzott erőfölény áll a vizsgálat középpontjában. A cég hosszas alkudozás után egykori vezérigazgatóját és jelenlegi elnökét küldte a bizottsági meghallgatásokra, mivel a törvényhozók nem érték be mással csakis valakivel a legfelsőbb vezetésből.

Eric Schmidt picit csodálkozik (forrás: androidcommunity.com)
Eric Schmidt picit csodálkozik (forrás: androidcommunity.com)

A korábbi nyilvános meghallgatások kezdetén Schmidt egy bevezető beszédben igyekezett kedvező képet festeni cégéről, az eljárást a Microsoft ellen több mint egy évtizeddel korábban lefolytatotthoz hasonlítani, anélkül, hogy ellenfele nevét akár egyszer is kimondta volna. A szenátorokat azonban nem tudta egyszerűen meggyőzni és a kellemetlen kérdések kereszttüzében kénytelen volt félszívvel beismerni a Google monopóliumát. Habár egy monopólium önmagában nem törvénybe ütköző, azt felhasználni az ellenfelek ellen már igen. A hozzá intézett kérdésre, miszerint a Google monopólium-e, Schmidt annyit mondott, cége arra a területre tehető, ám, hogy valóban monopólium-e, annak kimondását az eljáró hatóságokra bízta.

A korábbi nyilatkozattal ellentétben azonban egy a bizottságnak adott írott válaszában már egészen máshogyan fogalmaz. Habár a meghallgatáson szóban elismerte a Google dominanciáját, úgy érzi, a nyilvánosan elérhető adatok nem tükrözik a valóságot. A levélben felhívta a kérdéseket feltevő Richard Blumenthal demokrata képviselő figyelmét arra, hogy a comScore és a Hitwise adataihoz képest a Google kisebb piaci részesedéssel rendelkezik. Schmidt láthatóan hozzálátott ahhoz, hogy csökkentse cége jelentőségét a vizsgálóbizottság szemében, ami sokak szerint azt jelenti a Google-nek igenis van oka félni az eljárástól. A korábbi nyilvános meghallgatáson adott válasz minden bizonnyal inkább arra volt jó, hogy Schmidt és cége elkerülje a közröhej tárgyává válást, hiszen egy nyíltan kimondott “a Google nem monopólium” sokáig muníciót szolgáltatott volna a médiának. A szaksajtó most érdeklődve várja, mikor és milyen módon fogja Eric Schmidt bebizonyítani, a Google mégsem monopólium, és vajon a bizottság elmarasztalja-e gazdasági erőfölénnyel való visszaélésért.