Cégvilág

Beismerték, hogy hibáztak...
Beismerték, hogy hibáztak...
Forrás: intel

Meglepetést hoztak a negyedéves jelentések

A nagy tech cégek az elmúlt, és következő napokban hozzák nyilvánosságra harmadik negyedéves jelentéseiket, amelyek között néhány meglepetést okozott.
Hatalmas meglepetést okozott az Apple jelentése, amelyből kiderült, a bevétel alatta marad a várakozásoknak. A cég által jelentett 28,3 milliárd dolláros bevétel több mint egymilliárddal kevesebb az elvárt 29,41 milliárdtól, amelyet a tőzsdei elemzők kalkuláltak korábban. Az Apple ugyan jó negyedévet zárt, egyértelműen uralva a tablet piacot, ahol jóval túlteljesítette a terveket, valamint a számítógép-eladások is meghaladták az előrejelzéseket, telefonjaik azonban nem fogytak az elvártnak megfelelően. Utóbbi lemaradás a cég szerint amiatt lehet, hogy mindenki az új iPhone-re várva kivárt a vásárlással. A jelentés után az Apple részvények árai 7 százalékot csökkentek, ami a túlzott elvárások tekintetében nem meglepő.A bizonyítványt magyarázva Peter Oppenheimer, az Apple pénzügyi igazgatója többször elmondta, az iPhone5 pletykák miatti túlzott elvárások okozták, hogy a cég nem tudta az elemzők által kívánatosnak tartott bevételi szintet hozni.

Halványabban ragyognak
Halványabban ragyognak

Oppenheimer a jelentés közben többször próbálta az iPhone5 pletykákra és azok terjesztőire hárítani a felelősséget, ami nem vette ki jól magát a befektetők előtt, különösen azért, mert a cég semmit sem tett az ellen, hogy ezeket a híreszteléseket cáfolja. Több elemzőcég rámutatott már korábban, hogy az Apple termékeit övező titokzatoskodás és a rajongók által terjesztett cáfolatlan pletykák általi túlzott elvárások egyszer visszaütnek a cégre, úgy tűnik ez az idő éppen most jött el. Attól természetesen nem kell tartania a befektetőknek, hogy a cég sikerszériája megtörik. Az Apple történetében először fordult elő, hogy nem hozta az elemzők által elvárt számokat, ám ez minden bizonnyal csak egy botlás és a cég az iPhone4S-sel a karácsonyi hajrában nem csak behozza, de túl is teljesíti a piaci elvárásokat, erről a cég vezérigazgatója Tim Cook is biztosította a befektetőket.

A jelentések között szintén meglepetést okozott az Intel, ám a nagymúltú processzorgyártó kellemes meglepetéssel tudott szolgálni befektetőinek. A cég bevétele 17 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, jóval meghaladva az elemzők által kalkulált bevételi számokat. A tavalyi évben 2,97 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő cég az idei harmadik negyedévre 3,47 milliárdos bevételt jelentett, ezzel cáfolva azt a félelmet, hogy a táblagépek és az okostelefonok kiszorítják a piacról a PC-ket és laptopokat, melyek hagyományosan Intel chipeket használnak. Stacy Smith, az Intel pénzügyi igazgatója elmondta, habár az eddig megszerzett piacok növekedése érezhetően lassult, a céges megrendelések és az ázsiai piacok hirtelen növekedése elég bevételt szolgáltat, és a cloud computing terjedésével megnőtt a kereslet a szerverekben használt processzorok iránt is.