Cégvilág

huawei_eniko_foto
Forrás: ITB

Megérkezett a harmadik mobilplatform

Az iOS és az Android mellett érdemes megtanulnunk egy harmadik mobilplatform nevét: Huawei Mobile Services – HMS. Az amerikai szankciókkal megbénított kínai mobilgyártó saját szoftveres ökoszisztémát jelentett be.

"A saját mobil-ökoszisztémánkat építjük fel, ez lesz a Huawei Mobile Services" – jelentette be Lyon Shen, a kínai vállalat fogyasztói üzletágának magyarországi vezetője budapesti rendezvényükön. Az amerikai szankciók miatt a kínai gyártó a Google ingyenes fejlesztőkészletét használhatja csupán, a megszokott és népszerű hivatalos app-ok sem lehetnek a telefonokon. A kereskedelmi háború végét nem várva meg a világ második mobiltelefongyártója Android alapokra építve fejlesztette ki telefonjai operációs rendszerét, amely elsőként a Mate 30 Pro-ban debütált.

A telefonon a Huawei Mobile Services (HMS) ökoszisztéma található, melyet már 2010 óta fejlesztenek és próbálgatnak a kínai piacon. A keleti országon kívül 2017-ben debütált ez a mobilplatform. Ahol saját App Galery vagyis alkalmazásbolt van, saját böngésző, saját streaming szolgáltatások videóra (a jogi kérdések rendezése után itthon is elérhető), ingyenes zeneszolgáltatás, és egyelőre idegen nyelvű könyvek milliói – ugyancsak ingyen.

Ha már saját mobilplatform, akkor alkalmazásokra is szükség van – ehhez a Huawei mindennemű támogatást megad a fejlesztőknek, akikből a cég nyilatkozata szerint, már egy millió van, nyilván külső partnerként. Saját fejlesztői platformot dolgoztak ki, ahol egyszerűen, elemekből lehet megépíteni az adott alkalmazást. A népszerű magyar alkalmazásoknak is már megvan a HMS-es verziója. A magyar bankok mobilappjai viszont hiányoznak a palettából. Krecsmár Csaba, a vállalat üzletfejlesztési menedzsere szerint már tárgyaltak a bankokkal, akinek megadtak minden lehetséges támogatást, így hamarosan azok is elérhetőek lesznek a HMS-en.

Az ITB érdeklődésére Krecsmár Csaba elmondta, hogy a magyar piacon a Huawei 30 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkezik. A mobilszolgáltatóknál a második legnépszerűbb márka, ám a kártyafüggetlen piacon, a műszaki áruházakban piacvezető.