Cégvilág

Nem táncoltak ki
Nem táncoltak ki
Forrás: portfolio.com

Letiltatná Európában az új iPhone-t a Samsung

Közvetlenül az Apple keddi sajtóeseménye után a Samsung keresetet nyújtott be a Francia és Olasz bíróságokon annak érdekében, hogy megakadályozza a legújabb iPhone európai forgalmazását.
Alig mutatta be az Apple legújabb iPhone változatát a 4S-t, riválisa máris kész beadványokkal fordult több európai bírósághoz, hogy minél előbb megakadályozhassa a termék forgalmazását. Habár a keddi bejelentés kisebb csalódást okozott azzal, hogy a várakozásokkal ellentétben nem egy új telefont, csupán a tavalyi kiadás továbbfejlesztett változatát mutatta be az Apple, a Samsungnál mégis úgy gondolták itt az ideje egy válaszcsapásnak. Az iPhone 4S az Apple első terméke amelyik a WCDMA technológiát alkalmazza, amivel a Samsung szerint szabadalmakat sértett. A koreai cég beadványában úgy fogalmazott, riválisa évek óta szemérmetlenül sérti a Samsung szabadalmait, hatalmas bevételhez jutva a koreaiak által birtokolt technológiákkal.

A konkurencia
A konkurencia

A Samsung természetesen nem véletlenül időzítette mostanra a kereset benyújtását, habár a cég valószínűleg egy teljesen új iPhone megjelenésére várt, mégis célszerűnek látták az új változat megtámadását is. A koreai gyártó szándéka szerint további európai bíróságokon is benyújtja keresetét, annak érdekében, hogy konkurense ne forgalmazhassa termékét az EU-ban. A per csupán egy újabb eljárás a két cég meglehetősen ambivalens viszonyában, hiszen beszállítóként a Samsung látja el processzorral riválisa telefonjait.

Jelenleg közel 20 különböző vitás ügyben folyik eljárás a két cég részvételével Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Japánban, Hollandiában, Németországban és az Egyesült Államokban. A Samsung többször is alulmaradt az Apple-el szemben, Ausztráliában és Németországban nem fogalmazhatja táblagépeit, míg Hollandiából egyes telefonjait tiltotta ki bírói ítélet. A hírek szerint a cég éppen kedden, az új iPhone bemutatásának napján próbált meg peren kívül megegyezni riválisával az Ausztrál tiltást illetően, ám elutasító választ kapott, valószínűleg ez is hozzájárult az újabb ellenséges lépés megtételéhez. Ha a Samsung sikerrel jár, akkor elképzelhető, hogy Európa bizonyos országaiban nem lesz megvásárolható a “világtelefonnak” szánt, iPhone 4S, amely éppen a hálózatok közti átjárást elősegítendő alkalmazza a Samsung szerint védett WCDMA technológiát.