Cégvilág

Már egy várost is elneveztek a keresőkirályról.     (forrás: Yahoo)
Már egy várost is elneveztek a keresőkirályról. (forrás: Yahoo)
Forrás: Yahoo

Leminősítették a Google-t

A Stifel Nicolaus elemzője leminősítette a Google-t az elmúlt héten, ami a cég részvényeinek eséséhez vezetett a tőzsdén. A szakember indoklásában számos okot felsorolt, amelyek közül a legerősebb az, a Google lassan kiszorul a középpontból. 

Jordan Rohan, a Stifel Nicolaus elemzőcég médiavállalatokért felelős szakértője múltheti összefoglalójában leminősítette az eddig vásárlásra érdemesnek tartott Google részvényeket és habár még nem eladásra csupán kivárásra szólította fel a tulajdonosokat, a cég papírjainak ára esni kezdett a tőzsdén. Rohan számos okot felsorolt az eddig szokatlan minősítés mellett, véleménye szerint a Google növekedése lelassult az elmúlt hónapokban, és habár a cég jelenleg is növekszik, azt már nem kimagaslóan teszi, ahogy eddig, csupán az internetes piacnak megfelelő ütemben. A visszaesés oka a szakember véleménye szerint legfőképpen az, hogy a Google kiszorulni látszik eddigi központ szerepéből és csupán egy a nagy meghatározó cégek közül. A keresőből kinőtt cégóriásnak szembe kell néznie azzal a problémával, hogy a felhasználók egyre kevesebb időt töltenek kereséssel és figyelmük leginkább a közösségi hálózatok, azokon belül is a Facebook irányába fordult. Egyes felmérések szerint az internetezők idejük közel 30 százalékát töltik a Facebookon és ez a jövőben várhatóan növekedni fog. Ennek megfelelően a reklám és marketing célú megrendelések is át fognak vándorolni a közösségi oldalra, ezzel csökkentve a Google legnagyobb bevételi forrását, amely a keresőmarketing.

Csökkenő méret
Csökkenő méret

A cégnek ezek mellett egyéb problémákkal is szembesülnie kell, amelyek között nem csupán a keresőmarketing üzletág beérése a meghatározó. A jelenlegi gazdasági helyzetben a potenciális hirdetők is kénytelenek visszafogni költségeiket, így a Google-nek a kevesebb hirdetésre szánt pénzből fog kisebb hányad jutni. A centerből való lassú elmozdulás mellett a cég részvényeseinek azzal is számolniuk kell, hogy a Google szerteágazó tevékenysége megosztja a menedzsment figyelmét. Az Android fejlesztésével és a Motorola megvásárlásával a cég vezetése olyan területeken kezdett kísérletezni, amelyek a legkevésbé sem tartoznak az eredeti tevékenységi köréhez. A nagy felvásárlások a cégvezetés figyelmének megosztása mellett azt is előrevetítik, hogy a Google kevesebb pénz felett rendelkezik, azaz a részvényesek kisebb osztalékra számíthatnak a jövőben, ami szintén nem kedvez egyes befektetőknek.

A gazdasági válság nem csupán a reklámcélra elköltött összegek csökkenésével fog járni, vélekedik Rohan, aki szerint a bevételek csökkenésével a potenciális vásárlók árérzékenysége is egyre növekszik. Habár a Google még mindig uralkodó a keresők között, a szakember figyelmeztetett, árukeresésre és vásárlásra már egyre többen alternatív megoldásokat vesznek igénybe. Rohan a CNBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, a kereskedelmi tevékenység egyértelmű győztese az Amazon, amely az előző válságból is szokatlanul gyorsan és megerősödve lábalt ki. A cég véleménye szerint még most is rendkívül vonzó befektetés, hiszen éppen az árérzékeny rétegek használják leginkább. Az elemző a televíziós beszélgetés során úgy nyilatkozott: “az Amazon generációnk Wal Martja”. Míg az e-kereskedelem és a közösségi hirdetés felszálló ágban van, addig a keresőmarketing elérte határait és csupán a válság enyhülésével növekedett újra, ezért úgy vélekedik, érdemes kivárni a Google részvények vásárlásával.