Cégvilág

5g
Forrás: ITB
Drasztikus lépés

Kitiltották a Huawei-t a brit 5G hálózatokból

A mobilszolgáltatók az év végétől nem vásárolhatnak 5G technológiájú berendezéseket a Huawei-től, és a kínai gyártó minden eszközét el kell távolítani a hálózatokból 2027-ig.

Hátraarcot csinált a brit kormány, amely teljesen megváltoztatta az álláspontját a Huawe-jel való 5G-együttműködés vonatkozásában, és legújabb döntésével megtiltotta a helyi mobilszolgáltatóknak, hogy távközlési berendezéseket vásároljanak a kínai óriástól, és ugyancsak elrendelte, hogy a Huawei által gyártott, már üzemben lévő eszközöket 2027-ig távolítsák el a mobilhálózatokból.

Nyilván azért határoztak a fokozatos leépítés mellett, mert el akarják kerülni a kivezetésből eredő esetleges működési zavarokat, amelyekre a mobilszolgáltatók hívták fel a figyelmet.

A brit kormány arra számít, hogy a döntés következményeként akár három évvel is kitolódhat az 5G technológia bevezetése az országban, és a Huawei berendezések betiltása 2 milliárd fontos többletköltséget okoz az érintett telekommunikációs vállalatoknak, amelynek egy részét valószínűleg áthárítják majd az előfizetőkre.