Cégvilág

rakuten
Forrás: blogspot.com

Japán kézben a Kobo

Japán legnagyobb e-kereskedelmi hálózata vette meg a kanadai Kobo e-olvasót, annak reményében, hogy hamarosan piacvezető márkát fejleszthetnek belőle.

Két évvel ezelőtt indult útjára a Kanadai Indigo által fejlesztett Kobo e-olvasó, ami számos újítása ellenére lemaradt a a piaci versenyben, egészen mostanáig. A gépet fejlesztő és forgalmazó kanadai Indigo Books & Music 315 millió amerikai dollárért adta el olvasóját a Japán legnagyobb e-kereskedelmi hálózatát üzemeltető Rakutennek. A japán cég már jelenleg is árusít egy olvasót, a Panasonic által gyártott Raboo-t, ám a Koboval nem csupán a hardvert, hanem a hozzá tartozó portfóliót is megvásárolnák. A Kobo hatalmas katalógussal rendelkezik, a megvásárolható könyvek száma túltesz az Amazon és a Barnes & Noble kínálatán is, ám ez nem feltétlenül jelent több kiadványt, hiszen a Kobo számos nyelvterületen tevékeny. A többnyelvűségnek köszönheti a cég 5,6 millió felhasználóját is, akikhez hamarosan csatlakozhatnak a Rakuten vásárlói is.

Színes egyéniség (forrás: appsplit.com)
Színes egyéniség (forrás: appsplit.com)

A japán cég szeretné, ha a Kobo már nem csupán olvasó lenne, a korral haladva igyekeznek teljes kereskedelmi tevékenységüket elérhetővé tenni a gépen, a cég által birtokolt médiatartalmakkal is. A kanadai olvasó megszerzésével a Rakutennek jó esélye van belépni a európai és amerikai piacokra is és hatalmas pénzügyi hátterével a Kindle és a Nook ellenfelévé is válhat. A cég nem zsákbamacskát árult, hiszen a Kobo nemrégiben jelentkezett első valódi érintőképernyős médiafogyasztásra is alkalmas olvasójával a Vox-szal, igaz a termék bevezetését nem előzte meg az Amazonra vagy Barnes & Noble-re jellemző médiafelhajtás. Az Androidot futtató 200 dolláros tablet két hete kapható és paramétereiben szinte mindenben megegyezik az újonnan bemutatott Kindle Fire és Nook Tablet gépekkel. Az egykori tulajdonos Indigo észlelhetően nem maradt le a technikában, ám marketing szempontból jóval a vele versengő óriások mögött haladt, ám a Rakuten jó eséllyel képes fordítani ezen, így szorosabbá téve a versenyt. A két cég tervei szerint, ha a versenyhatóságok nem gördítenek akadályt az adásvétel elé, az ügylet 2012 januárjában lezárulhat.