Cégvilág

Yahoo Japan
Forrás: Reuters

Jack Ma megvenné a Yahoot

A trükkös kiszervezéseivel és szabados szerződésértelmezéseivel saját birodalmat építő Jack Ma a múlt héten bejelentette, megvenné egykori munkaadóját a Yahoot.
Az Alibaba alapító vezérigazgatója, Jack Ma a Stanford Egyetemen tartott nyilvános fórumon egy kérdésre válaszolva elmondta, szándékában áll megvenni üzleti partnerét az amerikai Yahoot. A jelenleg számos problémával küzdő és látványosan haldokló egykori óriás 39 százalékos részt birtokol az Alibabában, Kína egyik legnagyobb online kereskedelmi szolgáltatójában. A cég vezetője Jack Ma számtalan kísérletet tett rá, hogy vállalatát függetlenítse az amerikai befektetőktől és úgy tűnik a Yahoo meggyengülésével a felvásárlást látja a legkézenfekvőbb megoldásnak. Jack Ma a stanfordi beszélgetésen elmondta, egy évre az Egyesült Államokba költözik, ám tartózkodásának pontos céljáról nem beszélt, kérdésre válaszolva csupán annyit mondott eddigi 15 napos tartózkodása alatt nem kereste fel legnagyobb üzleti partnerét otthonában.

Ma derülátó
Ma derülátó

A nyilatkozat után az üzleti oldalak azonnal a szándék komolyságát kezdték fontolgatni, hiszen nem elég, hogy Mát “nagyon-nagyon érdekli” a Yahoo, a felvásárlás nem történhet ilyen egyszerűen. A kínai üzletember korábban már megpróbálta kivásárolni partnerét az Alibabából egy általa gründolt befektetői csoporton keresztül, ám ez a kísérlete kudarcba fulladt, most azonban abbéli szándékát fejezte ki, hogy a teljes céget felvásárolja, tehát nem csupán a Yahoo kínai és ázsiai érdekeltségeiben gondolkodik. Ez azonban számos nemzetbiztonsági kérdést is felvethet, a Yahoo amerikai felhasználók adatainak és felhasználói szokásainak birtokosa, amelyeknek kínai kezekbe kerülését valószínűleg nem látnák szívesen az amerikai hatóságok.

Elemzők szerint a teljes cég felvásárlását egészen biztosan megakadályozza az amerikai kormányzat, hiszen adatvédelmi szempontból aggályos a helyi felhasználók kiszolgáltatása egy kínai vállalatnak. Egy ilyen lépés már csak azért sem lenne meglepő, mert Jack Ma annak idején éppen a kínai vásárlók adatainak védelmére hivatkozva szervezte ki a Yahoo tudta nélkül az Alibabából annak online fizetési részlegét az Alipay-t. A Dow Jones elemzője Owen Fletcher szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy az Jack Ma végül kivásárolja partnerét az Alibabából, illetve ügyesen spekulálva megszerezheti a Yahoo egyéb kínai és ázsiai érdekeltségeit, másnak hagyva az amerikai anyavállalat maradékát. Ez azonban nem kedvezne a Yahoonak, hiszen éppen ázsai érdekeltségeit becsülik a legértékesebbnek, azok nélkül a cég csak nyomott áron kerülhetne az amerikai piacra. Nem elképzelhetetlen, hogy Jack Ma tagja legyen egy olyan befektetői csoportnak, ami végül megvásárolja a Yahoot, de az önálló birtoklás lehetősége egyelőre kizártnak látszik.