Cégvilág

intel
Forrás: ITB
Késik a 7 nanométeres gyártás

Intel: növekvő bevétel, halasztott fejlesztés

Húsz százalékkal 19,7 milliárd dollárra növelte bevételét a második negyedévben az Intel az előző év azonos időszakához képest annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány miatt otthonról dolgozni kényszerülők közül sokan új PC-t vásároltak.

Rossz hír ugyanakkor a világ legnagyobb lapkagyártójától, hogy a korábbi ütemezéshez képest fél évvel elhalasztották a 7 nanométeres technológiájú gyártás beindítását, miközben a rivális AMD már jelen van 7 nanométeres termékekkel a piacon. A késedelem azt jelenti, hogy legkorábban 2022 végén vagy 2023 elején kerülhetnek forgalomba az Intel által gyártott 7 nanométeres lapkák.

Az Intel személyi számítógépekkel kapcsolatos bevétele 7 százalékkal, a összforgalom 52 százalékát kitevő adatközpontú bevétel pedig 34 százalékkal nőtt az időszakban.

Közleményében az Intel vezérigazgatója, Bob Swan azt írta, hogy “kiváló, a várakozásokat meghaladó negyedévet” zártak. A vállalat felgyorsítja a 10 nanométres gyártásra való áttérést, azonban késedelmet szenved a nagyobb gyártási volument, gyorsabb lapkákat és alacsonyabb költségeket eredményező újgenerációs gyártástechnológia bevezetése.

A teljes évre az Intel 75 milliárd dolláros bevételt prognosztizál, ami négy százalékkal haladná meg a 2019-ben realizált bevételt.