Cégvilág

Kutatás+fejlesztés
Forrás: ITB

Hétszáz milliárd kutatás-fejlesztésre

Magyarországon a kutatás-fejlesztési (k+f) ráfordítások folyó áron számított összege 2019-ben elérte a 702 milliárd forintot, ez több mint kétszerese a 2010-esnek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, átfogó elemzése szerint a k+f ráfordítás GDP-hez viszonyított aránya 2019-ben 1,48 százalékos volt, 0,36 százalékponttal magasabb, mint tíz évvel korábban. Magyarországon a k+f ráfordítások folyó áron számított összege az elmúlt években (a 2016. évi visszaesést leszámítva) folyamatosan emelkedett.

Az országos k+f költés 76 százalékát, 527 milliárd forintot a vállalkozási kutatóhelyeknél, további 14 százalékát (100 milliárd forintot) a felsőoktatásban, 10 százalékát (70 milliárd forintot) pedig az államháztartási szektorba tartozó intézeteknél és egyéb költségvetési kutatóhelyeknél költötték el. A vállalkozási szektor 2010-2019 között csaknem megháromszorozta a k+f ráfordításait, ezzel a kutatás, fejlesztés húzó szegmensévé vált. A felsőoktatásban másfélszer, az állami szektorban egyötödével fordítottak többet k+f-re, mint tíz évvel ezelőtt.

A kutatás, fejlesztés területi eloszlása alig változott az elmúlt tíz évben: változatlanul Budapest dominál. Az összes kutatóhely 41 százaléka fővárosi volt, amelyek a k+f tényleges, állományi létszám 54 százalékát foglalkoztatták, és a teljes k+f ráfordítások 61 százalékát (426 milliárd forintot) használták fel.