Cégvilág

blackberry háttal
Forrás: RIM.com

Hányan fordítanak hátat a BlackBerrynek?

A világ legmenőbb irodáiban nemrég BlackBerryk százaival lehetett találkozni, a legfrissebb statisztikák azonban azt mutatják, hogy ez már nem sokáig lesz így.

Több, egymástól független felmérés adataiból is az derül ki, hogy folytatódik a RIM pozícióvesztése, elsősorban a fő konkurensek, az Android és az iOS előretörése mellett.

Lesz-e fordulat?      (forrás: rim.com)
Lesz-e fordulat? (forrás: rim.com)

Az Enterprise Management Associates (EMA) jelentéséből az derül ki, hogy a céges szféra egy része hamarosan érzékeny búcsút vesz a BlackBerryktől: a több mint tízezer munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatoknál a felhasználók több mint harmada tervezi, hogy lecseréli sokgombos kütyüjét – feltehetően iPhone-ra vagy androidos készülékre. Az attitűdvizsgálatokból az látszik, hogy a userek mindössze 16 százaléka teljesen elégedett a BlackBerryjével, az iPhone-osoknál ugyanez az arány már 44%.

A RIM-re  nézve az a legrosszabb az egészben, hogy a  felmérés egyrészt még az új iPhone megjelenése előtt, másrészt a napokon át tartó világméretű BlackBerry-káosz (http://www.itbusiness.hu/hirek/legfrissebb/blackberry_blackout.html) előtt készült, tehát azóta ezek az arányok valószínűleg tovább romlottak.

Ha már megemlítettük a sajnálatos szolgáltatási bakit: amerikai jogászok per indítását fontolgatják a több tízmillió felhasználót érintő, napokig tartó kimaradás miatt; szerintük a fogyasztóknak közösen kellene fellépniük a gyártó ellen.

A Research in Motion pedig – mi mást tehetne utólag – megpróbálja valahogy kompenzálni a károsultakat. Ennek érdekében most először adott ki ingyenesen letölthető applikációkat. Grátisz elérhetővé teszi például a korábban 20 dollárért kínált felolvasó alkalmazást, amely a biztonságos vezetés érdekében felolvassa az sms-eket és az e-maileket a sofőröknek. Az ígéretek szerint egy sor ingyenes alkalmazás jelenik meg a következő hetekben, a sérelmeket enyhítendő.

Persze ettől függetlenül van, akit semmi sem tántoríthat el kedvenc márkájától: ahogy az iPhone-rajongók közt is vannak elvakultak, úgy a blackberrysek egy részére is jellemző, hogy semmi pénzért nem válna meg készülékétől – akármi történjék is.