Cégvilág

ilex_tungsram
Forrás: Tungsram
Szezám, tárulj!

Elstartolt a kkv-k innovációját segítő Innovation Marketplace

Egy nagy múltú vállalat és egy innováció fűtötte startup prosperáló együttműködésének gyümölcseként, regionális szinten először itthon élesedett az a piactér, ami a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének segítését tűzte zászlajára. Jelenleg kilenc szolgáltatás érhető el egyetlen kattintással a legkülönfélébb igényeket kielégítve. Ugyanakkor ez még csak a jéghegy csúcsa.

A sajtónyilvános eseménnyel egybekötött bemutatón az online innovációs piactér (Tungsram Innovation Marketplace powered by iLex) a gyakorlatban is bemutatásra került. A ilexmarketplace.tungsram.com domain-en futó, egyelőre tesztüzemben működő piactér kilenc szolgáltatást nyújt a weboldalon regisztrált kkv-k számára.

A jogi, szabadalmi, az innováció-menedzsmenttel, prototípus gyártással, a gyártási kapacitással, laboratóriumi infrastruktúrával és piacra jutással kapcsolatos opciók közül választhatnak jelenleg az érdeklődők. Ritter Marianna, az iLex csoport vezérigazgatója elmondta, hogy a most bemutatott oldal csak a jéghegy csúcsa, bevezető fázis, és a platform várhatóan 2020 januárjában indul el teljes formájában.

„Egy mesterséges intelligencia létezik, de az emberi elme jobban befogadja szegmentálva”

A tavaly még ötletszinten lévő projekt már tesztfázisba lépett, és számos fejlesztésen ment keresztül. Az egyik ilyen fejlesztés a mesterséges intelligencián alapuló virtuális asszisztensek, akik a regisztrált érdeklődőket gardírozzák a piactéren.

Az iLex mesterséges intelligencia családjába tartozó Tungi névre keresztelt robot és IZO robot, a legkülönfélébb kérdésekre adnak választ, de a kéréseknek megfelelő oldalakra is átnavigálják a felhasználókat.

„Tungi semmi másra nincs gépi tanítva, mint arra, hogy azokat az igényeket, amelyek az Innovation Marketplacebe beérkeznek átolvassa, és megfelelő intézkedéseket létrehozza – részletezte hozzá Ritter Marianna. – Elkezdtünk a kkv innovációs tevékenységével az iratmintákon és a tanácsadáson túl is foglalkozni. A már említett IZO robot feldolgozta a most megjelenő IZO 56000 innovációs szabvány összes kérdését. Ha valaki a piactéren belül megkérdezi őt erről, akkor elfogja mondani száz pontba foglalva, hogy mit kell tudnia most egy kkv-nak az innovációról. Egy mesterséges intelligencia létezik, de az emberi elme jobban befogadja így, szegmentálva.”

Ritter Marianna, aki elmondta hogy az iLex a nagy- és kisvállalatokat köti össze technológiai megoldásokkal, és hét ilyen, mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást fejlesztettek ki. De nem csak az MI területén történt újítás. Az iLex bekapcsolódott az okosváros programba is, mégpedig az e-közigazgatásba egy mesterséges intelligencia vezérelt motorral.

„A nagy egymásra találások napja”

Az online innovációs piactér újabb lépése a Tungsram innovációs ökoszisztéma-építésének. Amint korábban többször elhangzott, a tervek szerin tíz éven belül 50 százalékot képvisel majd az innovációhoz köthető tevékenységből származó bevétel a teljes árbevételen belül.

Azt is sokszor kijelentette a vállalat elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer, hogy a magyar kkv-k innovációjának zászlóshajója lehet a Tungsram, mivel gyártási és laborkapacitásával, globális értékesítési hálózatával segíthet a piacra juttatásukban. Bővítik az együttműködést a kkv-szektorral, hogy minél több innovációs megoldással tudjanak piacra lépni.

Az Innovation Marketplace bemutatójának napját Stukovszky Tamás, az innovációs és technológiai miniszter főtanácsadója a „nagy egymásra találások napjának” nevezte, aki a Tungsram és az iLex együttműködését követendő példának találja. Hangsúlyozta, a kormány kiemelten támogatja a vállalkozások innovációs tevékenységét, a nagyvállalatok és a kkv-szektor együttműködését, és erre jó gyakorlati példa a Tungsram online felülete.

Pongrácz Ferenc, a Tungsram innovációért felelős ügyvezetőjének köszöntőjében az is elhangzott, hogy a piacteret kísérleti jelleggel bárki igénybe veheti, ahol az iLex és a Tungsram szolgáltatásin és szakemberein túl a magyar nagyvállalat partnerivel is felvethetik a kapcsolatot a regisztráltak.