Cégvilág

ELTE_IK_Duna.jpg
Forrás: elte.hu

Digitális Jólét Program Kiválósági Központ jön létre az ELTE-n

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora és Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a digitalizáció különböző területein való jövőbeni együttműködésről. A megállapodás révén az ELTE Digitális Kiválósági Központtal gazdagodik.

A megállapodás értelmében a felek mostantól számos területen tesznek közös erőfeszítéseket. Egymást segítve munkálkodnak a kutatás-fejlesztési projektek, szakdolgozatok és doktori kutatási témák (különösen a mesterséges intelligencia, az adatpiaccal és adatvagyon szabályozással összefüggő kutatások), valamint a digitális bölcsészet, illetve az e-kereskedelem fejlesztéséért.

„A Digitális Jólét Program szakmai elemző tevékenységét eddig is a magyar felsőoktatási intézmények hangsúlyos bevonásával valósította meg, ezzel előmozdítva az intézmények nemzetközi szinten is értelmezhető szakosodását és specializálódását bizonyos digitalizációval összefüggő témakörökben” – mondta Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője. Hozzátette: a DJP és a felsőoktatási intézmények együttműködésének további célja, hogy a közös munka eredménye beépüljön a képzési rendszerekbe, serkentve a további kutatómunkák és szakmai műhelyek létrejöttét.
„Az ELTE-t nem érte felkészületlenül a digitális átállás, hiszen egy több éves hatékony előkészület eredményeként született meg a megállapodás, amelynek fókuszpontja a digitális fogyasztóvédelem, a digitális egészség ipar fejlesztés, a digitális bölcsészet, a digitális innovációs ökoszisztéma park kialakítás, a digitális pedagógus képzés és továbbképzés megvalósítás, az adatvagyonnal, adatpiaccal való kutatások és a mesterséges intelligencia kutatások kiterjesztése” – mondta Borhy László, az ELTE rektora.

A Moór Gyula jogtudós emlékére hirdetett tudományos pályázat győztesei
• Adatvagyon témakör I. helyezettje:
Szikszai Marcell: „Orwell már Kínában is? A társadalmi kreditrendszerek” (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar)

• Digitalizáció témakör I. helyezettje:
Ritó Evelin: „Az okos város, mint a digitalizáció nagy vívmánya” (Miskolci Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola)

• Mesterséges intelligencia témakör I. helyezettje:
Ferencz Bálint: „00110011 – mondta a bíró, és felmentette a vádlottat. Az algoritmikus döntéshozatal aktuális kérdései” (ELTE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola)

A témában készült hang- és videófelvétel, a díjazottak és a díjátadók üzeneteivel, valamint az együttműködési megállapodás aláírásának hangképes anyagaival egyetemben a DJP weboldalán megtekinthető.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően átadták az év elején a DJP által meghirdetett Moór Gyula jogi-tudományos pályázat díjait is. A pályázók három szekcióban - Digitalizáció, Adatvagyon és Mesterséges Intelligencia - nyújthatták be pályamunkáikat, amiben a felsorolt területeken felmerülő jogalkotási és jogalkalmazási kihívásokat, az azokra adható válaszokat elemezték hazai és nemzetközi példák bevonásával.
Horváth Zita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a Moór Gyula díjnyertes pályázói nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is kiemelt kutatási területeken írtak meg kifejezetten XXI. századi, nagyszerű pályamunkákat, amelyekre ők maguk és egyetemeik is méltán lehetnek büszkék.

A felhívásra 17 pályamű érkezett, a szekciók első helyezettjei 300 ezer forint díjazásban és egy háromhetes gyakorlati lehetőségben részesülnek a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-nél.