Cégvilág

apple02
Forrás: ITB
13 milliárd euró a tét

Csatát nyert az Apple az Európai Bizottság ellen

Az Európai Unió második legmagasabb szintű bírósága érvénytelenítette az Európai Bizottság még 2016-ban hozott döntését, mely szerint az Apple-nek rekordösszegű, 13 milliárd eurónyi elmaradt adót kell megfizetnie Írországban.

Margrethe Vestager, az Unió akkori trösztellenes biztosa úgy ítélte meg, hogy az ír kormány kivételezett az Apple-lel, amelynek így csupán kevesebb, mint egy százalékos mértékű adót kellett fizetnie, ami a biztos szerint illegális állami támogatásnak minősült.

Az Európai Bizottság vizsgálata ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy Írország illegális adókedvezményt adott az almás cégnek, amely így sok éven keresztül lényegesen kevesebb adót fizetett, mint más vállalatok. Mind az Apple, mind az ír kormány tagadta a vádat, és az utóbbi fellebbezett a döntés ellen.

Ma az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette a 2016-os döntést, arra hivatkozva, hogy az Európai Bizottságnak nem sikerült a jogilag megkövetelt módon bizonyítania, hogy előnyben részesítették az Apple-t Írországban. A Bizottságnak most valamivel több, mint két hónapja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be a döntés ellen az Európai Unió legfelsőbb bíróságánál.