Cégvilág

A lengyelek szemében is megnő  (forrás: topnews.in)
A lengyelek szemében is megnő (forrás: topnews.in)
Forrás: topnews.in

Büntetést fizet a Telekom

Megállapodott a Deutsche Telekom és annak magyar leányvállalata az amerikai Igazságügyi Minisztériummal és a Tőzsde- és Értékpapír Felügyelettel.

Közel 95 millió dollár értékű büntetést és kártérítést fizet a Deutsche Telekom és leányvállalata a Magyar Telekom egy, az Egyesült Államokban ellenük lefolytatott eljárás lezárásaképpen. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Tőzsde- és Értékpapír Felügyelet különböző bíróságokon nyújtott be keresetet a cégek ellen, azok üzletpolitikáját kifogásolva, amellyel megsértették a külföldön folytatott korrupt gyakorlatról szóló törvényt. Az amerikai hatóságok leginkább a Magyar Telekom macedóniai és montenegrói tevékenységét vizsgálták, amelyben a cégek a helyi hivatalnokok lefizetésével jutottak jogtalan gazdasági előnyökhöz. A Magyar Telekom a BÉT honlapján nyilvánosságra hozott nyilatkozatban számol be az eljárások lezárásáról és a megegyezés feltételeiről. Straub Elek kísért (forrás: nol.hu)
Straub Elek kísért (forrás: nol.hu)

Az Igazságügyi Minisztériummal kötött megállapodása szerint a Magyar Telekom amellett, hogy vállalta, továbbra is együttműködik az intézménnyel a vizsgálatok lefolytatásában, illetve tartózkodik a jövőbeni jogsértésektől, 14,3 milliárd forint (56,9 millió amerikai dollár) pénzbüntetést fizet. A Tőzsde- és Értékpapírfelügyelet által benyújtott kereset értelmében, amennyiben azt a bíróság jóváhagyja a cégnek további 6,1 milliárd forintot (25,2 millió dollár) és annak kamatait, 1,4 milliárd forintot (6 millió dollár) kell megfizetnie. A Magyar Telekom itt is vállalta a további együttműködést a hivatallal, illetve, hogy továbbra is működteti belső megfelelési programját, amelyről a következő két évben folyamatosan tájékoztatja a felügyeleti szervet. A telekom szolgáltató közleményében azt is tudatta, a büntetések kifizetésére a cég már korábban céltartalékot képzett 90,8 millió dollár értékben.

A két amerikai szervezet szerint a Magyar Telekom mind Macedóniában, mind Montenegróban hamis szakértői szerződésekre fizetett ki dollármilliókat helyi hivatalnokoknak annak érdekében, hogy a helyi szabályozás a szolgáltatónak kedvezzen üzleti ellenfeleivel szemben. A vád szerint amikor a vesztegetésekre fény derült a cég próbálta a korábbi tanácsadói szerződéseket marketing megállapodásokként feltüntetni, megpróbálva kijátszani a hatósági és a belső vizsgálatot. A SEC feljelentésében három egykori Magyar Telekom vezetőt tesz felelőssé az üggyel kapcsolatban, Straub Elek elnök-vezérigazgatót valamint Balogh András és Morvai Tamás stratégiai igazgatókat. A vádak szerint az egykori vezetők szándékosan úgy intézték a pénzek kifizetését, hogy megkerüljék a belső ellenőrzést, így a cégnek is jelentős károkat okoztak.