Cégvilág

tavkozlesi_muhold.jpg
Forrás: Euroconsult
A 4iG az Antenna Hungáriával közösen lép fel a hazai és régiós telekommunikációs piacon

Belép a műholdas távközlési piacra a 4iG

A 4iG előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungáriával és az Alpac Capital SA közvetett kezelésében lévő portfóliótársasággal, a Portuguese Telecommunication Investments-szel, hogy többségi tulajdont szerezzen a Hungaro DigiTelben, Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában.

A lépéssel a 4iG és az Antenna Hungária szorosabbra fűzi partnerségét, amellyel a két nagyvállalat célja, hogy közös expanziós stratégiával jelenjenek meg a hazai és régiós távközlési piacon. A társaságok törekvéseit az Alpac Capital is támogatja, amelynek portfóliótársasága a tranzakció eredményeként a 4iG intézményi befektetője lesz. Az Antenna Hungária, az Alpac Capital SA kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments és a 4iG közötti előzetes megállapodás szerint a 4iG megszerzi a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát. A HDT Magyarország vezető, és a régió egyik meghatározó műholdas távközlési vállalata, amely saját földi feladó állomásán keresztül VSAT és műholdas műsorterjesztési szolgáltatásokat biztosít megrendelőinek. A társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

A megállapodások értelmében az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTelben meglévő 50 százalékos tulajdonrészéből, míg a portugál befektetők teljes 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG-be, amellyel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján 5 százalékot meghaladó részesedést szereznek a tőkepiaci társaságban.

A tranzakció a hazai műholdképesség fejlesztése mellett további stratégiai célokat is szolgál. A nagyvállalatok szándéka szerint a hazai műholdas kommunikációban egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó HDT-n keresztül valósítanák meg közös expanziós stratégiájukat a hazai és a régiós távközlési piacon.


„A CarpathiaSat megalakítását követően a Hungaro DigiTel akvizíciója fontos lépés az Antenna Hungáriával meglévő partnerségünk stratégiai szintre emelésében, amellyel célunk, hogy a digitális műholdas technológiák fejlesztése mellett, közösen lépjünk fel a hazai és a nemzetközi távközlési piacon. Ebben a törekvésünkben és további terjeszkedési elképzeléseink megvalósításában a Hungaro DigiTel lesz a közös iparági vállalatunk”, mondta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. „A 4iG növekedési stratégiája szempontjából kiemelt jelentőségű az együttműködésünk az Alpac Capital SA-val. Intézményi befektetőként a csoport szaktudását és nemzetközi tapasztalatait is integrálhatjuk társaságunkba, amely további támogatást biztosít regionális piacra lépési törekvéseinkhez”, hangsúlyozta.


„Társaságainknak a CarpathiaSatban fennálló partnerségében sikeresen valósul meg a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje. A kedvező tapasztalatok alapján szeretnénk szintet lépni és közösen erősíteni piaci pozícióinkat a távközlési piacon. Amellett, hogy a Hungaro DigiTel a távközlési területet érintő expanziónk közös platformjává is válik, a tranzakciót követően a HDT műholdas területen szerzett képességei is hatékonyabban érvényesülnek majd a magyar műholdas fejlesztés végrehajtása során”, emelte ki Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója.


„Alapkezelőként, az Alpac Capital SA célja, hogy befektetőink számára értéket teremtsünk. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy továbbra is optimális tőkeforrást biztosítsunk a közepes nagyságú európai vállalatok számára. A 4iG-ben megszerzendő tulajdonrészünk kiváló lehetőség, hogy a 4iG menedzsmentjét hatékonyan támogassuk a közép-európai informatikai és telekommunikációs piacra vonatkozó terjeszkedési elképzelések megvalósításában”,  hangsúlyozta Pedro Vargas David, az Alpac Capital SA vezérigazgatója.

A 4iG keddi bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyjogi eljárását követően, áprilisban zárulhat. Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást.