Cégvilág

tiktok_02
Forrás: TikTok
Amerika támadásban

Be akarják tiltani a TikTokot

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox News hírcsatornának adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Államok fontolgatja a kínai közösségi média appok, köztük az egyre népszerűbb TikTok betiltását.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy érdemes-e az embereknek letölteniük a TikTok appot - amelyről nemrégiben kiderült, szorgosan gyűjti a mobilok vágólapjára kerülő adatokat - , nemes egyszerűséggel azt válaszolta: “Csak ha azt akarják, hogy személyes adataik a Kínai Kommunista Párt kezébe kerüljenek.”

Mostanában nem csak az amerikaiaknak van bajuk a kínai alkalmazásokkal: a múlt héten az indiai kormány helyezett feketelistára 59 appot, amelyek között ugyancsak megtalálható volt a TikTok.

Hivatalosan az aggasztja a leginkább a kormányokat, hogy a világszerte rengeteg felhasználó adataihoz hozzáférő kínai vállalatok szoros kapcsolatokat ápolnak a Kommunista Párttal, azonban nem nehéz felfedezni, hogy az újabb és újabb szankciók egyúttal egy kereskedelmi háború részét képezik.

A helyzet tavaly májusban fordult komolyra, amikor az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma exporttilalmi listára helyezte a Huawei-t arra hivatkozva, hogy a kínai óriáscég 5G technológiájú hálózati berendezései nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Az amerikaiak folyamatosan nyomást gyakorolnak a nyugati országokra, hogy hozzájuk hasonlóan zárják ki a Huawei-t az 5G fejlesztésekből. A szankciók hatására a kínai vállalat a mobilgyártáshoz szükséges alkatrészekhez is egyre nehezebben jut hozzá, és nem telepítheti új okostelefon-modelljeire a világszerte népszerű Google-alkalmazásokat, ami jelentős versenyhátrányt okoz neki.

A TikTok képviselője szerint a vállalat soha nem adott át felhasználói adatokat a kínai kormánynak, és akkor sem tenne ilyet, ha erre kérnék.