Cégvilág

anticorruption.jpg
Forrás: borscon.com

Antikorrupciós irányítási rendszert vezetett be a 4iG

Az elsők között szerezte meg a hazai vállalatok közül a 4iG az ISO 37001 tanúsítványt. A vállalatcsoport antikorrupciós irányítási rendszere, belső folyamatai, etikai és jogkövetési politikája is megfelel a nemzetközi elvárásoknak. A társaság elkötelezett folyamatainak átláthatósága, tisztasága mellett, ez is támogatja a cég jó hírének, a részvényesi értéknek a növekedését.

A korrupcióellenes világnapon, december 9-én szerezte meg az ISO 37001 minősítést a 4iG Nyrt. A társaság még szeptemberben jelentette be, hogy az EY nemzetközi tanácsadó társasággal együttműködve Magyarországon az elsők között, még az idén be kívánja vezetni az antikorrupciós szabvány szerinti működést.

Az ISO 37001 vállalatirányítási rendszerről


Az ISO 37001 nemzetközi vállalatirányítási rendszerszabványt kimondottan a korrupció ellen dolgozták ki azzal a céllal, hogy segítsék a szervezeteket a megvesztegetési kockázatok elleni harcban. A szabvány jól irányítható szervezeti keretrendszert nyújt a korrupció megelőzésére, kimutatására és kezelésére. A szabvány maga számos intézkedést, felügyeleti tevékenységet és útmutatót tartalmaz az eljárások, a vezetői szerepvállalás, elkötelezettség és felelősség, a munkatársak felügyelete és képzése tekintetében. De kiterjed a kockázatfelmérésre és a projektekkel kapcsolatos kellő gondosságra, a pénzügy, a beszerzés, a kereskedelem és a szerződések felügyeletére, a jelentésekre az ellenőrzésekre és az átvizsgálásokra. A tanúsítás jelzi, hogy a szervezet a ma elérhető legmagasabb szintű, átfogóan megfelelő eljárásokat vezetett be a korrupció megelőzésére és jó hírnevének védelmére.

A Magyar Szabványügyi Testület 2020 novemberében vizsgálta a 4iG megvesztegetés és korrupcióellenes működésének hatékonyságát. Az auditorok nemcsak a vállalatcsoport munkavállalói és üzleti partnerei számára kibocsátott Etikai és Üzleti Magatartási kódexét, illetve Üzleti Partneri Etikai kódexét, valamint a hatályos korrupcióellenes eljárással kapcsolatos szabályozó dokumentumokat és képzési rendszereket tekintették át, de a vizsgálat kiterjedt az etikai és jogkövetési politikára, a belső folyamatokra, a vállalati kultúrára is. A szakértők kedvezően értékelték a 4iG vezetőségének elkötelezettségét a megvesztegetés megelőzésére, kimutatására és kezelésére a vállalati értéklánc minden szegmensében.

A tanúsítvány megszerzésével a 4iG tovább erősítette korábban is alkalmazott Etikai és Üzleti Magatartási Kódexét és compliance-rendszerét.
A vállalatcsoport elkötelezett abban, hogy működése egészében biztosítsa az átláthatóságot, mert a korrupció mind hazai, mind nemzetközi területen fenyegetést jelent az üzleti élet tisztaságára, torzítja a versenyt és jelentős reputációs és üzletmeneti kockázatot hordoz a nagyvállalatok számára. Ezért a cégcsoport számára a korrupció elleni harc nem pusztán a nemzeti, vagy az Európai Uniós jogszabályokban rögzített előírásoknak való megfelelést jelenti, hanem a napi üzleti életben követendő gyakorlatot.

A tanúsítvány megszerzésével a 4iG nem pusztán a követelmények ellenőrzőlista-jellegű teljesítését („checklist compliance”) kívánta elérni, hanem a vállalati kultúra fejlesztését, az etikai és üzleti értékek gyakorlati működésbe való átültetését. Ennek köszönhetően ugyanis a 4iG részvényesei és partnerei, valamint a felügyeleti szervek, hatóságok még biztosabbak lehetnek abban, hogy a társaság mindent elkövet üzleti kockázatainak csökkentése, és a káros gyakorlatok kialakulásának elkerülése érdekében. Az ISO 37001 szabványnak megfelelően működő irányítási rendszer hozzájárul a 4iG üzleti tevékenysége iránti bizalom további növeléséhez, a cég jó hírének erősítéséhez.