Cégvilág

fast50negyek
Forrás: itbusiness

A leggyorsabb ötven

Idén hat hazai vállalat került fel Deloitte közép-európai „Technology Fast listájára, amely a térség ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatát értékeli. 2011-ben a leggyorsabb magyar a 19. lett az abszolút rangsorban.

A Deloitte Technology Fast 50 ranglistán a hazai technológiai vállalatok közül a legjobb helyezést a webes tartalomkezelést támogató megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft. érte el 761 százalékos bevétel-növekedéssel, ő a teljes lista 19. helyezettje lett. Kovács Antal ügyvezető lapunk kérdésére elmondta: az éles versenyben a siker kulcsa számukra igazából az volt, hogy egy megoldás fejlesztésében mindig az ügyfél fejével gondolkodtak, nem próbálták meg ráerőltetni saját elképzeléseiket. Így fordulhat elő, hogy ha a megrendelő elkezd használni egy rendszert, azonnal ismerősként üdvözli. A partnerekkel való beszélgetés pedig újabb és újabb termékek kifejlesztésre inspirál, s ezeket a lehető legegyszerűbben hozzák aztán létre.

Kovács Antal ügyvezető (Forrsá: itbusiness)
Kovács Antal ügyvezető (Forrsá: itbusiness)

Magyar cégként felkerült még az internetes megoldások építésével és technológiával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Viala Kft., az informatikai kutatás-fejlesztést és ehhez kapcsolódó tanácsadást nyújtó Dolphio Consulting Kft., a Net Média Zrt. médiavállalkozás, a háromdimenziós számítógépes technológiák fejlesztésére szakosodott Econ Consulting Kft., valamint a mobil informatikai szoftverek és vállalati megoldások fejlesztésével foglalkozó InfomatiX Kft.

Abszolút első lett az elmúlt öt év alatt elért 6219 százalékos árbevétel-növekedéssel a Vola.ro román internetes repülőjegy-értékesítő vállalkozás. Ez az első olyan év, amikor román cég nyeri a versenyt, megtörve az elmúlt hét év lengyel uralmát. Egyébként az idei Deloitte Fast 50 rangsorban nyolc országból -- Bulgária, Csehország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia -- szerepelnek vállalatok. Átlagosan nézve a rangsorba került vállalatok 2011-ben 1068 százalékos arányban növekedtek, ami javulást mutat a tavalyi 967 százalékhoz képest.

Az ágazaton belül a szoftveripart 22, az internetes vállalkozásokat 21, míg a távközlést 5 cég képviselte, az egyéb kategóriában öten szerepeltek. Idén, 2010-hez hasonlóan, a tíz leggyorsabban növekvő vállalat közül hét az internetes cégek közül került ki.

Az idei év Technology Fast 50 listáján szereplő vállalatok vezetői körében lebonyolított felmérés szerint 2011-ben öt területre fektetnek kiemelt hangsúlyt a vállalatok. A vállalatvezetőket óvatos optimizmus jellemzi a jövőbeli növekedést illetően; ezen belül is az organikus növekedés tűnik számukra a legvalószínűbbnek. A cégvezetők továbbra is nagy figyelmet fordítanak a jó minőségű, szakképzett munkaerő alkalmazására, az alkalmazottak képességeinek fejlesztésére, továbbá a teljesítménymenedzsmentre. A megkérdezett vállalatvezetők egyre nagyobb lehetőséget látnak a cloud computingban.