Cégvilág

Tőzsdén kívül

A tőzsdei kivonulás szándéka nem a kudarc jele, hanem a szükséges átalakítások felgyorsításának eszköze – mondják a Dell regionális vezetői.

Alaposan meglepte az informatikai világot Michael Dell, amikor február elején bejelentette: egy általa alapított konzorcium felvásárolná a Dell tőzsdén lévő részvényeit. „Ez nem túl gyakori, de nem is példa nélkül álló lépés; egyszer én már átéltem ugyanezt az Avayánál”, mondta egy nemrégiben tartott exkluzív sajtóbeszélgetésen Wojciech Glownia, a Dell Kelet-Európáért és a volt FÁK-államokért felelős vezetője. Szerinte az elmúlt néhány évben a felvásárlásokkal és a fejlesztésekkel a helyére került minden elem, ami ahhoz kellett, hogy a Dell beteljesítse stratégiai célját, és képes legyen teljes körű üzleti megoldásokat kínálni vállalati ügyfeleinek.

Wojciech Glownia, Dell
Wojciech Glownia, Dell
„A technológia már rendelkezésre áll. Sok munkát kíván viszont, hogy a meglévő és potenciális ügyfelekkel megismertessük a teljes portfóliót, ráébresszük a piacot, hogy a Dell már messze nem pusztán pc-gyártó. Michael [Dell] valószínűleg úgy gondolja, hogy ezt könnyebb a tőzsdén kívül, csak néhány tulajdonossal megtenni” – tette hozzá hangsúlyozottan magánvéleményként a regionális vezető.

 

Vállalati szemszögből

David Spruyt, Dell
David Spruyt, Dell
A stratégiai cél eléréséhez jó úton haladnak, állítja David Spruyt, a közép-kelet-európai régió vezetője. Világméretekben már a nyereség fele a nagyvállalati megoldásokból származik, és a jelenlegi trendek, például a számítási felhő is a Dell kezére játszanak.

„Minden szolgáltatás mögé kell a megbízható, könnyen üzemeltethető, rugalmasan bővíthető adatközponti infrastruktúra. Kínálunk olyan pengeszervereket, amelyekkel együtt a blade keretbe beépítjük a hálózati elemeket és a háttértárat is, tehát igazából önálló adatközpontként is megállja a helyét. Ráadásul külön légkondicionálás sem kell hozzá, mert akár 45 fokos hőmérsékleten is működik. Hűtés nélkül pedig harmadával csökkenhet az adatközpont energiafelhasználása, és az így felszabaduló forrásokat más beruházásokra lehet fordítani” – sorolja Spruyt, hogy szerinte miért éri meg a Dell megoldásait megvásárolni.

A vállalati piacra és felhasználókra való fókuszálás miatt azért sem aggódik a Dell, hogy hagyományos piacain valamelyest csökkent a részesedése, az új területeken pedig, mint például a tablet, még csak most kezd megjelenni. A most népszerű táblagépek csak információfogyasztásra valók, és nem a vállalati infrastruktúrákhoz tervezték őket. A Dell ezért inkább a vállalati kategóriájú – tabletként és noteszgépként is használható – eszközök mellett teszi le a voksát, amelyek teljes mértékben beilleszthetők a vállalati menedzsmentrendszerbe, mind a biztonság, mind az operációs rendszer szempontjából. (Ilyen például az XPS 10 és a Latitude 10 vállalati tablet.) Mindamellett abban is biztos Wojciech Glownia, hogy a notesz-, sőt az asztali gépeknek továbbra is van jövőjük.

 

David Spruyt, Dell
David Spruyt, Dell
 

 

És Magyarország?

Hazánkban is egyre jobban szerepel a Dell, mondta Dienes-Oehm Tivadar, a cég magyar képviseletének vezetője. Folyamatosan erősödnek az egyéni fogyasztók szegmensében, és komoly pozícióval rendelkeznek a nagyvállalati körben is. Ugyanakkor még jelentős potenciál van a középvállalati szektorban, és jó esélyt látnak arra is, hogy az EU-s költségvetési időszak vége felé közeledve várhatóan emelkedő kormányzati beruházások nyomán feljebb tornázzák jelenlegi államigazgatási részesedésüket is. Ezt egyre több tenderben bizonyítják, mivel a Dell az elmúlt évek nemzetközi cégfelvásárlásainak köszönhetően jelenleg már végponttól–végpontig (end to end) megoldásokkal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy már nemcsak a pc-s, hanem az adatközponti (szerver, hálózat, storage) pályázatokon is sikeresen vegyen részt.