Cégvilág

LED
Forrás: blogspot.com

LED lámpákkal támad az LG

Bővíti hazai kínálatát a dél-koreai gyártó: immár a vállalat LED lámpái is elérhetőek a magyar piacon.

Habár a hazai boltok polcai eddig valahogy nem roskadoztak az LG világítástechnikai megoldásaitól, a dél-koreai gyártó globális szinten –de főleg a távol-keleti piacokon – nagy erőkkel képviselteti magát a területen. A hazai helyzet azonban változni látszik, hiszen az ázsiai cég a minap bejelentette, bővíti az idehaza fellelhető termékkínálatot, méghozzá LED-es fényforrásokkal és lámpatestekkel.

Egy a sok közül.     (forrás: LG)
Egy a sok közül. (forrás: LG)
Igazából a LED-es technológián volna a hangsúly, hiszen az ilyen megoldásokról tudvalevő, hogy sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint hagyományos társaik. A LED-es fényforrások előnyei főként abból fakadnak, hogy olyan szilárdtest-félvezetők, amelyek az elektromos energiát közvetlenül fénnyé alakítják át, így nagyon jó hatásfokkal rendelkeznek. A fényhasznosítás tekintetében a LED lámpák modelltől és felhasználástól függően 50-90 lm/W között mozognak, ami többszöröse a hagyományos izzókénak.

A LED-ekre jellemző kiemelkedő hatásfok többek között annak köszönhető, hogy az elektromágneses sugárzást a látható fény spektrumában adják le, vagyis nem sugároznak az infravörös (IR) és az ultraibolya (UV) tartományban. A rendkívül kedvező fogyasztási mutatók mellett a LED lámpák előnye a hagyományos izzókkal szemben a hosszú, karbantartást nem igénylő élettartam. A kisülőlámpákhoz (pl. fénycső) képest ezek a lámpák kisebb méretűek és a környezetre veszélyes higanyt sem tartalmaznak.

A dél-koreai cég igen tapasztaltnak mondható a LED-es megoldások terén, hiszen 2011 nyarán a világ egyik legnagyobb LED világítási rendszerét installálta Szöulban, az LG székházának ikertornyaiban. Termékeivel pedig már több nívós elismerést is besöpört a vállalat. Világítási rendszereinek legfontosabb előnyei az LG által kifejlesztett optikai technológiában, a szabályozott hőelvezetésben és az elektronikus áramkörtervezésben rejlenek.

A LED lámpák alkalmazási területe folyamatosan bővül. A kezdetben főleg irányjelzésre, dekoratív- és reklámvilágításra használt LED-ek napjainkra betörtek az általános világítás területére. A hazai polcokra kerülő termékkínálatban kültéri és a beltéri fényforrások és lámpatestek egyaránt megtalálhatók lesznek.