Cégvilág

szuts_bela_frontendart
Forrás: FrontEndART

Zsebre megy

Jó néhány hazai cég fejleszt sikeresen dobozos terméket nagyvállalati piacra. A siker záloga egyik oldalról a termékek megbízható és stabil minősége, míg másik oldalról a jól kalkulálható és kontrollálható fejlesztési költségek

"Dobozos termékek fejlesztése esetén különösen nem lehet mellékes szempont a szoftver forráskódjának karbantarthatósága, hiszen ez a tényező alapvetően befolyásolja a fejlesztési költségeket" – mondta Szűts Béla, a FrontEndART értékesítési vezetője. Alacsony karbantarthatóság mellett rendkívül meg fognak emelkedni az új funkciók kifejlesztésére fordítandó költségeink, míg magas karbantarthatóság mellett ezek a ráfordítások kezelhető keretek között mozognak.

"Cégünk 2009 óta kínál szoftvermegoldásokat nagyvállalati ügyfelek részére a pénzügyi, energetikai és infokommunikációs iparágakban" – nyilatkozta Gálik János, a Capture Zrt. vezérigazgatója. "Nagyon fontos számunkra az ügyfeleink elégedettsége, amelyhez elengedhetetlen, hogy az általunk leszállított szoftverek minőségét a lehető legmagasabb szinten tartsuk. Olyan minőségbiztosítási folyamatokat kellett bevezetnünk, amelyeknek szerves részét képezi a forráskódban lévő hibák és sérülékenységek automatikus detektálása. Ezért helyeztük üzembe a FrontEndART által fejlesztett, QualityGate szoftverminőség monitorozó megoldást, melynek segítségével nemcsak a kódolási hibákat tudjuk nagy pontossággal kiszűrni, de emellett forráskódunk karbantarthatóságáról is naprakész és objektív képet kapunk."

Ahogy Szűts Béla fogalmazott, ma már számos cég integrálja a szoftverfejlesztést támogató minőségbiztosítási folyamataiba a QualityGate eszközt. Ez köszönhető az alkalmazás könnyű használhatóságának és a programozási nyelvek széleskörű támogatásának. "A Java, Android, C/C++, Python, RPG mellett már elérhető a .NET C# változat, de fejlesztés alatt áll a JavaScript-et és PLSQL nyelveket magában foglaló új verzió is" - tette hozzá az értékesítési vezető.

(X)