Cégvilág

it_services_hungary_kkm_1
Forrás: KKM

360 új vidéki munkahely 2019-ig

A kormánnyal kötött stratégiai partnerség eredményeként a német T-Systems International leányvállalata, az IT Services Hungary (ITSH) az évtized végéig 360 új munkahelyet teremt a cég vidéki telephelyein

Története fontos mérföldkövéhez érkezett az idén tízéves ITSH: a kormánnyal kötött stratégiai partnerség eredményeként 2019-ig legalább 360 új munkahelyet teremt a cég vidéki telephelyein. A fejlesztésekkel a négy hazai településen – Budapest mellett Debrecenben, Szegeden és Pécsett – jelenlévő ITSH munkavállalóinak létszáma már 2017-ben megközelíti majd az ötezer főt.

A támogatás bejelentésére Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében került sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Chris Wilson, az ITSH ügyvezető igazgatója, valamint Ésik Róbert, Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke és az érintett települések polgármestereinek jelenlétében. Szijjártó Péter az eseményen kifejtette, hogy az egyedi kormánydöntéssel odaítélt támogatásban egyszerre tükröződik az ITSH évtizedes munkahelyteremtő tevékenységének elismerése, a hazai ICT-szektor stratégiai jelentősége és az az új gazdaságfejlesztési filozófia, amely már nem a magyar munkaerő relatív olcsóságára, hanem a magas hozzáadott értékű szolgáltatásokra – végső soron a helyi szakemberek kimagasló tudására alapozza a nemzetgazdaság versenyképességét.

 


 

A miniszter hangsúlyozta, hogy az egyes iparágakban meghatározó szerepet játszó multinacionális vállalatokkal megkötött stratégiai együttműködési megállapodások legfőbb célja a munkahelyteremtés. "A stratégiai partnerség célja ebben az esetben is az, hogy munkahelyeket teremtsünk és őrizzünk meg Magyarországon. A megőrzés leghatékonyabb eszköze pedig az, ha ezeket a munkahelyeket nem a munkaerő olcsóságára, hanem az azokat betöltő szakemberek versenyképes tudására alapozzuk - olyan világszínvonalú teljesítményre, amely miatt a befektetőknek nem is érdemes más országokban vagy régiókban gondolkozniuk" – fogalmazott a tárcavezető.

Az ITSH ügyvezetője, Chris Wilson elmondta, hogy a cég a munkahelyteremtő támogatást célzottan a vidéki telephelyein megvalósítandó fejlesztésekhez kapta. A nagyvállalat ugyanis – a budapesti központ mellett – három vidéki helyszínen is szolgáltató-központokat üzemeltet. Mind a debreceni, mind a szegedi és pécsi telephely a helyi, műszaki-informatikai képzést nyújtó egyetemi karokkal és a helyi önkormányzatokkal szoros együttműködésben végzi tevékenységét. "Az ITSH működésében az egyik legérzékenyebb kérdés a munkaerő toborzás. A jól képzett és nyelveket beszélő szakemberek folyamatos utánpótlására van szükségünk. Ez számunkra egyszerre minőségi és mennyiségi kérdés. Az egyedi kormánydöntéssel megítélt munkahelyteremtő-támogatás épp abban segít, hogy egyik téren se kelljen kompromisszumokat kötnünk, és minden vidéki telephelyünkön olyan hazai szakembereket alkalmazhassunk, akik Európában bárhol megállnák a helyüket. Ez nemcsak az ITSH-nak érdeke: ezzel tudunk hozzájárulni a magyar ICT-szektor regionális, sőt nemzetközi versenyképességéhez is" – fejtette ki a cégvezető.

"Amikor a HIPA munkatársai a potenciális munkahelyteremtő befektetőket megkeresik a világban, Magyarország pozicionálásában, befektetési célpontként való megismertetésében nagy segítségünkre vannak a valódi tapasztalatokat bemutató esettanulmányok. Az ITSH történetet olyan best practicenek tekintjük, amely az ICT szektorban érdekelt befektetők térképére nem csupán felhelyezi, de egyenesen a legvonzóbb helyszínek egyikének tudja megmutatni Magyarországot" – fogalmazott Ésik Róbert, a HIPA elnöke.